Στο Ραδιομέγαρο οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ-Στο ΥΠΟΙΚ οι καθαρίστριες

Μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, για να πιάσουν δουλειά βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενώ οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, επέστρεψαν στο πόστο τους.

 

Συγκεκριμένα περίπου στις 10:45 το πρωί δόθηκε εντολή απο την απερχόμενη διοίκηση να ανοίξει η πόρτα του Ραδιομεγάρου, όπου μπήκαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία και φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «η ΕΡΤ είναι ανοικτή, είναι η φωνή καθε αγωνιστή».

Στην είσοδο συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ οι οποίοι μίλησαν για μία νίκη στην οποία δεν πρέπει να καθησυχαστούν αλλα να συνεχίσουν τον αγώνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
 

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της είχε παρακινήσει τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν μπροστά από το κτήριο και να εισέλθουν σε αυτό, επιστρέφοντας στις θέσεις τους για να εργαστούν ξανά. Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να κρατηθούν και σκαρφάλωναν στα κάγκελα.

 

Παράλληλα, σε συγκινησιακά φορτισμένο αλλά και πανηγυρικό κλίμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, οι πρώην απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου επέστρεψαν το πρωί στη δουλειά τους φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα γάντια τους.

 

Συγκινημένη ήταν η Νάντια Βλαβάνη που έφθασε έξω από το υπουργείο. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θυμήθηκε την πρώτη φορά που πήγε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου υπήρχε ένα πανό για τον αγώνα τους και καμιά 20αριά γυναίκες «που όλες μου ήταν άγνωστες και εγώ ήμουν άγνωστη γι’ αυτές».

 

Αμέσως μετά πήγε στη Βουλή όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει για ένα νομοσχέδιο, αλλά όπως είπε προτίμησε να μεταφέρει τα λόγια των καθαριστριών «γυναίκες εντελώς άγνωστες τότε, φιγούρες που έγιναν του ελληνικού και πιστεύω και του διεθνούς εργατικού κινήματος, για όλα τα χρόνια που είναι να ρθουν. Και μετέφερα τα λόγια τους. Και θεωρώ ότι αυτό ήταν από τις καλύτερες παρεμβάσεις που έχω κάνει στη Βουλή».

 

«Δεν ήταν η δική μου φωνή. Η δική μου φωνή ήταν το όχημα για μια συλλογική διεκδίκηση που έμελλε να ανατρέψει η τότε κυβέρνηση, μαζί με πάρα πολλά άλλα πράγματα. Αλλά έγινε το σύμβολο ουσιαστικά της ανατροπής της τότε κυβέρνησης και της πάλης για να ανοίξει ένα δρόμος απεμπλοκής από τα μνημόνια για μια άλλη πορεία του τόπου. Και πρέπει να πω δεν ξέρω τι τους χρωστάει, αν συνειδητοποιούν οι ίδιες τί τους χρωστάει το εργατικό κίνημα,σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ούτε ξέρω αν συνειδητοποιούν οι ίδιες τις τους χρωστάμε ο καθένας μας προσωπικά σε όλη αυτή την πορεία που έφτασε μέχρι σήμερα και την αγωνιστική και πραγματικά γιορταστική αποχώρησή τους».

 

Βαρουφάκης: Η σκέψη μου είναι μαζί τους

 

Ανακοίνωση, με αφορμή την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο υπουργείο, εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναχωρώντας για το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η σκέψη μου είναι μαζί τους, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης προσθέτοντας: «Δεν δύναμαι να βρίσκομαι έξω από το Υπουργείο για να τιμήσω τις καθαρίστριες του Υπουργείου που, μέσα από τον αγώνα τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων και οι οποίες σήμερα επιστρέφουν στην δουλειά τους»

 

Ο κ. Βαρουφάκης κάνει αναφορά και στις συμβασιούχους καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, «που δεν έχουν βρει ακόμα τη δικαίωσή τους και για αυτό συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους δίπλα στην είσοδο του Υπουργείου» και σημειώνει ότι το κράτος, σε αυτές τις γυναίκες «χρησιμοποίησε για χρόνια με όρους εργασιακής ομηρίας, προτού τις θυσιάσει στον βωμό της ‘προσαρμογής’ και του ‘εξορθολογισμού’» εκφράζοντας την πλήρη συμπαράστασή του και «να τους μεταφέρω την βούλησή μου για ανεύρεση λύσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

 

«Ήδη προωθείται προς ψήφιση στην Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, έχω δεσμευτεί πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής», προσθέτει.

Κατρούγκαλος: Νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν

 

Χωρίς αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επίσης βρέθηκε στην Καραγιώργη Σερβίας κοντά στις καθαρίστριες.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι «όσοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θέλω να κάνω καθαρό ότι αυτό που έγινε με τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έγινε για να γίνει η διοίκηση καλύτερη. Ήταν μια συμβολική κίνηση που έλεγε σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ότι δεν θα υπάρχει πια σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις. Αφού στο δημόσιο μπορεί να απολύονται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και στον ιδιωτικό τομέα ο φόβος θα επικρατούσε».

 

«Η απάντηση από μένα στο θέμα των καθαριστριών δεν είναι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι για κάθε εργαζόμενο, είτε δουλεύει στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και είναι μια απάντηση για δικαιώματα στους εργασιακούς χώρους, για σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις, εναντίον του φόβου και για να ξαναγυρίσουμε πίσω την εποχή που είχαμε κοινωνικά δικαιώματα και εργατικό δίκαιο» σημείωσε.

 

Πηγή: Έθνος