Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ

Δύσκολες στιγμές περνά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Οι οικονομικές επιλογές της δέχονται σκληρή κριτική από οικονομολόγους αλλά και από μερίδα του γερμανικού τύπου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν έβλεπε με καλό μάτι τις αποφάσεις της.

 

Σε ένα μεγάλο ποσοστό για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ευθύνεται και η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και η γενικότερη στάση του ΔΝΤ σε πολλά θέματα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική για την υπέρβαση της κρίσης, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις της, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

 
Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της «ευρωκρίσης» πληθαίνουν. Η Πορτογαλία είπε αντίο στα προγράμματα στήριξης, ενώ ακόμη και η Ελλάδα κατάφερε πριν μερικές εβδομάδες να διαθέσει κρατικά ομόλογα στις κεφαλαιαγορές. Στην Ισπανία η οικονομία αναπτύσσεται με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Παρόλα αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η «ευρωκρίση» δεν έχει παρέλθει, τονίζοντας ότι η αποστολή της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο αποπληθωρισμός, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική οφείλει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο ή να ενισχύσει τη ρευστότητα μέσω της αγοράς ενεργητικού, κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ευρωτράπεζας. Η Λαγκάρντ επιμένει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό.

 
Οι προτάσεις του ΔΝΤ προκαλούν συχνά συγκρούσεις με την ΕΚΤ αλλά και την ΕΕ γενικότερα. Χαρακτηριστικές είναι οι διαμάχες εντός της Τρόικας για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και ζητά την απομείωσή του. Αμφισβητεί όλο και συχνότερα την πολιτική λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα και χρεώνει στην καγκελάριο Μέρκελ την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ωστόσο ο διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας, που εδρεύει στο Αμβούργο, Μίχαελ Μπρόινινγκερ εκτιμά ότι οι διαμάχες αυτές δεν επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Και όπως υπογραμμίζει: «Οι αγορές γνωρίζουν ότι υπάρχουν πάντα διαφορετικές θέσεις για τα διάφορα προβλήματα. Και είναι καλό να γίνεται συζήτηση για τις διαφωνίες, ανοιχτά και με διαφάνεια».

 
Όπως και να έχει, η Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτότυπο οικονομικό πειραματόζωο, στη πλάτη της οποίας διάφοροι –σχετικοί ή άσχετοι- εφαρμόζουν στη πράξη όλα όσα μάθαιναν στα πανεπιστήμια και τα Κολέγια. 

τού Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr