Στο τραπέζι «μίνι ασφαλιστικό»

Ψηλά στην ατζέντα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης με τηντρόικαβρίσκεται το Ασφαλιστικό, με τους δανειστές να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μέτρα, στη βάση της εκτίμησής τους για δημοσιονομικό κενό το 2015.

 

Στο τραπέζι των κρίσιμων συζητήσεων στο Παρίσι πέφτει το «μίνι ασφαλιστικό» σε έξι πυλώνες, με την τρόικα να αξιώνει αλλαγές που αγγίζουν ποσά συντάξεων και όρια ηλικίας.

 

■ Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης. Η τρόικα πιέζει και η ελληνική πλευρά εξετάζει αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ενσήμων από 4.500 (15ετία) σε 6.000 (20ετία) για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, ενώ κάποια σενάρια κάνουν λόγο ακόμη και για 6.500 (21 χρόνια και 8 μήνες). Το μέτρο σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από την 1 η/1/1 975 και μετά, οι οποίοι θα είναι 40 ετών το 2015 και θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης είχε ζητηθεί και το 2012, αλλά τότε η διάταξη αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

 

■ Μείωση εισφορών στον ΟΑΕΕ και αντίστοιχη μείωση μελλοντικών συντάξεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η πρόταση για μείωση εισφορών 20% στον OAEE, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του Ταμείου και την εξοικονόμηση αντίστοιχης κρατικής ενίσχυσης, με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων. Οπως είχε γράψει και το «Εθνος της Κυριακής», υπάρχει σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων για εθελοντική μείωση εισφορών για ανάλογη μείωση συντάξεων.

■ Πάγωμα ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων για τη διετία 2016-2017. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, όλες οι κύριες συντάξεις θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν σε συνάρτηση με το ΑΕΠ και τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Η εκτίμηση είναι πως από το μέτρο εξοικονομούνται 900 εκατ. ευρώ, καθώς με βάση τις επίσημες προβλέψεις και μελέτες προκύπτει για τη συγκεκριμένη περίοδο μια αύξηση wis τάξηβ του 3%-4%.

■ Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», η τρόικα έχει ανιχνεύσει ανισότητες στο Ασφαλιστικό και ζητά παρεμβάσεις εξομάλυνσης, όπως για 
παράδειγμα ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όσους πρωτοασφαλίστηκαν πριν ή μετά το 1993. Πάτους πρώτους (πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι 31/12/1992 και έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 31/12/2014) λαμβάνονται υπόψη τα πέντε καλύτερα χρόνια της τελευταίας ΙΟετίας, ενώ για τους δεύτερους (τους λεγόμενους «νέους ασφαλισμένους) τα πέντε τελευταία χρόνια. Η τρόικα ρίχνει στο τραπέζι και το σενάριο της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των συντάξεων για όσους ανοίξουν την πόρτα της εξόδου μετά το 2015, με την ελληνική πλευρά, όμως, να εκτιμά πως το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγούσε σε άμεση μείωση των συντάξεων.

 

■ Σταδιακή αύξηση ενδιάμεσων ορίων ηλικίας. Οι δανειστές πιέζουν και για παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αύξησης των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος.

 

■ Περιορισμός κοινωνικών πόρων. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Ηδη έχουν καταργηθεί ορισμένες μη ανταποδοτικές χρεώσεις. Υπάρχει, για πα ράδειγμα, αυτήν τη στιγμή κοινωνικός πόρος που στηρίζει τη σύνταξη δικηγόρων και μηχανικών. Παλιότερα υπήρχαν αντίστοιχοι πόροι για αρτοποιούς, εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ, ναυτικούς, τελωνειακούς κ.λπ., αλλά καταργήθηκαν πρόσφατα. Στη λογική των στρεβλώσεων η τρόικα αξιώνει κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Στις αξιώσεις των δανειστών συγκαταλέγονται και παρεμβάσεις στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ χθες είδαν το φως κάποια σενάρια που υποστηρίζουν πως οι τροϊκανοί αξιώνουν μειώσεις κύριων συντάξεων, ποσοστιαία ανάλογα με τον χρόνο που απαιτείται για να συμπληρωθεί η ηλικία των 62 ετών έως και των 67 ετών.
 

Πιέσεις για απεργίες με 50%+1

 

Πιέζουν οι δανειστές για αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες στη βάση του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι μόνο των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση, μέτρο με το οποίο διαφωνεί έντονα το ΠΑΣΟΚ.

Στο θέμα του λοκ άουτ η ελληνική πλευρά προτείνει επίσπευση των υποθέσεων που βάσει του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα πάνε στα δικαστήρια και αφορούν εμμέσως την ανταπεργία νομιμοποιώντας την άρνηση του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς όταν βρίσκεται σε αδυναμία αποδοχής των υπηρεσιών τους στη διάρκεια απεργίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η κατάργηση κάποιων προνομίων που ισχύουν για συνδικαλιστές και η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από 24.

Η τρόικα ζητά απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (η ελληνική πλευρά προτείνει θεομική ενδυνάμωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας σε συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων).

 

Πηγή: Έθνος