Στο τραπέζι πέφτει ξανά το όνομα του Φώτη Κουβέλη για πρόεδρος Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνουν εκλογές, όχι άμεσα, αλλά εντός του 2015. Πρόκειται για μια νέα κίνηση από την γνωστή ομάδα των 8 η οποία επιχειρεί να διευρυνθεί και να υπάρξει λύση τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή.

 

Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη που δίνει στην «ΗτΣ» ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ο οποίος λέει ότι είναι μονόδρομος η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

 

Αρκετοί από την ομάδα των 8 όπως οι κ. Οικονόμου, Τσούκαλης και Λυκούδης δεν αποκλείουν να πέσει στο τραπέζι η πρόταση για αλλαγή υποψηφίου με τον Φ. Κουβέλη να αναλαμβάνει να συσπειρώσει τους 180 βουλευτές ώστε να μην πάει η χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

 

Το σκεπτικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μπορεί να εξασφαλίσει τις θετικές ψήφους και των δέκα βουλευτών που έχει το κόμμα του, ώστε με 15 από τους ανεξάρτητους και τους 155 της συγκυβέρνησης να προκύψει λύση στο αδιέξοδο, χωρίς να απαιτείται κάποια ψήφος από τους ΑΝΕΛ.
Οι υπόλοιποι πέντε της αρχικής κίνησης είναι οι Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Πέτρος Τατσόπουλος, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα.

Βρίσκονται, δε, σε επικοινωνία με τον ανεξάρτητο Πάρι Μουτσινά και την ομάδα κεντροδεξιών βουλευτών, (Γ. Κουράκο, Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιαβανόπουλος, Β. Καπερνάρο) που επίσης κινούνται προς αναζήτηση συναινέσεων, αν και σε εκείνο το χώρο έχει κυριαρχήσει η ιδέα συγκρότησης μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

 

Στην πρόταση των 8 περιλαμβάνεται και η πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, αν και το σενάριο αυτό προκαλεί έντονους προβληματισμούς καθώς η χώρα θα βρεθεί σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο.

Σε πρώτη φάση επιδιώκουν να εκφραστεί αυτή η κινητικότητα στη δεύτερη ψηφοφορία, ώστε να φτάσουν οι θετικές ψήφους κοντά στο 170 και να δημιουργηθεί μία δυναμική, ενώ η αλλαγή του υποψήφιου Προέδρου και η τελική στόχευση των 180 να γίνει στην τρίτη ψηφοφορία.

 

Εκτός της προσπάθειας συναίνεσης βρίσκονται βεβαίως οι κ. Παραστατίδης και Βουδούρης που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχουν έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους υπόλοιπους έπειτα από τα υπονοούμενα που άφησαν για χρηματισμό βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν για Πρόεδρο.

 

Πάντως, η περίπτωση υποψηφιότητας Κουβέλη έχει αρκετές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο ενώ το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι «μεταμορφώσεις» του κ. Κουβέλη δεν τον έχουν πείσει πως «θα ήταν κατάλληλο» πρόσωπο για τον προεδρικό θώκο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να ψηφίσουν τον κ. Δήμα.