Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» η επιμέλεια της μικρής Μαρίας από τα Φάρσαλα

Στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αναθέτει με την απόφασή του, που εκδόθηκε προχθές, το Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας την επιμέλεια της μικρής Μαρίας των Φαρσάλων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του εισαγγελέα (προκειμένου να δοθεί η επιμέλεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα), αφαίρεσε την επιμέλεια από τους δύο «γονείς» του οικισμού Ρομά και παράλληλα, απέρριψε την κύρια παρέμβαση της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας του Παιδιού της Βουλγαρίας.

 

Η απόφαση, αναφέρει ότι:

 

«Αφαιρεί από τους Ελευθερία Δημοπούλου και Χρήστο Σαλή, την άσκηση του συνόλου επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου θήλεος, με το όνομα «Μαρία», που γεννήθηκε στη Λαμία την 31-1-2009 και διαμένει στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αναθέτει την άσκηση του συνόλου της επιμέλειας της ως άνω ανήλικης, στο σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Στους λόγους- σε σχέση με το βουλγαρικό αίτημα-μεταξύ άλλων, από το δικαστήριο, αναφέρονται:

 

«Δεν κρίνεται υπέρτερο του συμφέροντος του ανηλίκου, να μη διαταραχθεί η ψυχοσωματική του ανάπτυξη, με την εκ νέου αλλαγή περιβάλλοντος, δεδομένης δε της ηλικίας του (πέντε ετών), το οποίο θα του δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ένταση, καθώς θα κληθεί να εκπαιδευτεί σε μία άλλη γλώσσα και να ενταχθεί σε διαφορετικές κοινωνικές δομές. Σημειώνεται, δε, ότι η φερόμενη φυσική του οικογένεια στη Βουλγαρία, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια επικοινωνίας ή αναζήτησης της ανήλικης Μαρίας από τη γέννησή της ακόμα, οπότε δεν συντρέχει περίπτωση συνένωσή της με την οικογένειά της, επιχείρημα άλλωστε το οποίο δεν επικαλείται και η κυρίως παρεμβαίνουσα…

 

Η εξέταση της υπόθεσης έγινε στις 18 Μαρτίου 2014 και στη δίκη έκανε κύρια παρέμβαση το βουλγαρικό κράτος και συγκεκριμένα η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Παιδιού της Βουλγαρίας. Τα επιχειρήματα ανέπτυξε και με δικηγόρο, ο βούλγαρος πρόξενος στην Αθήνα κ. Λουμπομίρ Γκεοργκίεφ, που κατέθεσε ως μάρτυρας.  Στο δικαστήριο του Μαρτίου, παρών ήταν και ο προφυλακισμένος, «πατέρας» της Μαρίας από τα Φάρσαλα, ο οποίος απλά παρακολούθησε τη διαδικασία από το ακροατήριο, φρουρούμενος και δεν παρέστη με δικηγόρο.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Τον Οκτώβριο του 2013, που εντοπίστηκε η «Μαρία», μετά από έφοδο αστυνομικών, παρουσία και εισαγγελέων, στον οικισμό Ρομά των Φαρσάλων, η υπόθεση πήρε διεθνές ενδιαφέρον ! Κι αυτό, γιατί συσχετίστηκε με τις γνωστές παγκοσμίως, υποθέσεις εξαφάνισης των μικρών Μπεν (στην Ελλάδα) και Μαντλίν (Πορτογαλία). Ασχολήθηκαν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, έντυπα κλπ, και στάλθηκαν ανταποκριτές στη Λάρισα/ Η υπόθεση της μικρής ήταν αφορμή να ξεκινήσουν και άλλες έρευνες στην Ελλάδα, με παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για τον τρόπο εγγραφής παιδιών στα ληξιαρχεία και την αποκάλυψη κι άλλων παράνομων περιπτώσεων, πανελλήνια.