Στοκχόλμη:Επεισόδια σε προάστιο μεταναστών

Τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε ένα φτωχό προάστιο της Στοκχόλμης, όπου κατοικούν μετανάστες, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές με τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους να είναι η ανεργία και το μεταναστευτικό.

Η Σουηδία έζησε τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών τον Μάιο του 2013 όταν επί μία εβδομάδα νεαροί πυρπολούσαν εκατοντάδες αυτοκίνητα και συγκρούονταν με την αστυνομία στα φτωχά προάστια της πρωτεύουσας.

Ο Γκερτ Ρόσβαλ, αξιωματικός της αστυνομίας της Στοκχόλμης, είπε ότι οχήματα πυρπολήθηκαν σε επτά ή οκτώ σημεία του προαστίου Νόρσμποργκ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι την ώρα των επεισοδίων είδαν μία ομάδα 20 με 50 ατόμων στην περιοχή, αλλά κανένας δεν συνελήφθη.

Πρόκειται για κάποιο είδος κοινωνικών ταραχών. Είναι ένα είδος δήλωσης κατά της κοινωνίας, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι αυτή η δήλωση“, είπε ο Ρόσβαλ.

Τον Αύγουστο, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και στο προάστιο Ρίνκεμπι, όπου καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας της πρωτεύουσας.

Δεν γνωρίζουμε αν συνδέεται με αυτό ή με το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές“, πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες να εξασφαλίζει περίπου το 10% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου– το οποίο θα είναι το υψηλότερο ποσοστό τους μέχρι σήμερα–καθώς όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι αμφισβητούν το κόστος της πολιτικής εκχώρησης ασύλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου αναμένεται να ηττηθεί, έθεσε το μεταναστευτικό στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας σε ομιλία του τον Αύγουστο.

Ενώ υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές–όπως η Συρία–τόνισε ότι το κόστος της παροχής ασύλου αφήνει λίγο χώρο για δαπάνες στον τομέα της εργασίας και της εκπαίδευσης.

 

Πηγή: Καθημερινή