Στον αέρα το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση

Στο…. «παρά πέντε» της εκλογικής αναμέτρησης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Το ζήτημα της αξιολόγησης, όπως ισχύει σήμερα αλλά και με τη μορφή που περιγράφεται στο επίμαχο νομοσχέδιο, έχει αποτελέσει πεδίο έντονης διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διαδικασία αντισυνταγματική και υποστηρίζει ότι ναι μεν θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση αλλά «στη βάση αντικειμενικών δεικτών», χωρίς ωστόσο αυτοί να διευκρινίζονται.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, αιτιολόγησε την απόφασή του να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το επίμαχο νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή ως εκπλήρωση της δέσμευσής του.

Οπως φαίνεται πάντως, πολλά –και στο πεδίο της Δημόσιας Διοίκησης– θα κριθούν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς οι θέσεις κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ απέχουν αρκετά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν αντισυνταγματικά και παράνομα –όπως είπε– δηλαδή των δημοτικών αστυνομικών, των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων αλλά και των εργαζομένων στην ΕΡΤ και όσων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος εμφατικά, τα παραπάνω αποτελούν «δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του».

Η επαναπρόσληψη των απολυθέντων είναι μία μόνο από τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρχουν μόνο δέκα υπουργεία, θα καταργηθεί η μνημονιακή νομοθεσία για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, θα καταργηθεί η διαθεσιμότητα (σ.σ. η οποία ούτως ή άλλως ως πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί), αλλά και ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εξαγγελία του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αρχές του μήνα είχε προκαλέσει σφοδρή ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «υποτιθέμενο πρόγραμμα» και «αναμασημένες πολιτικές προηγούμενων δεκαετιών, που οδήγησαν την πατρίδα μας σε αδιέξοδα».

 

Πηγή: Καθημερινή