Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα σήμερα, Κυριακή, ο έως χθες καταζητούμενος τρομοκράτης της οργάνωσης «17η Νοέμβρη», Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Ανάβυσσο Αττικής, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κήρυξή του ως δραπέτη, αφού είχε εξαφανιστεί μετά την άδεια που είχε πάρει την Πρωτοχρονία, από τις φυλακές Κορυδαλλού.

 

Ο Ξηρός είχε αντιληφθεί ότι παρακολουθούνταν και θα προσπαθούσε να διαφύγει, είπε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αφού τον επισκέφτηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, όπου κρατείται από χθες.

 

Είπε ακόμα ότι ο Ξηρός δεν ήθελε να συλληφθεί βράδυ, για να μην γίνει ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, καθώς δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Πρόσθεσε ότι ο Ξηρός του δήλωσε πως δεν είναι τζιχαντιστής και γι αυτό τον λόγο δεν ήθελε να συμπλακεί με αστυνομικούς. Ακόμη, ότι δεν αποδέχεται καμία ενέργεια που τυχόν του αποδίδεται, για το διάστημα που ήταν φυγάς και δεν πρόκειται να δώσει κάποια πληροφορία στο στάδιο της ανάκρισης ή της προανάκρισης, γιατί ο στόχος του ήταν να διαφεύγει της σύλληψης.

 

«Όλον αυτό τον καιρό, τον έζησε κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας, όπως είχε αντιληφθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν του έδωσε τη δυνατότητα καμιάς συνεργασίας ή καμία δυνατότητα για οτιδήποτε. Παρέμεινε μόνος προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία του, κάτω από έναν κλοιό που ένιωθε να στενεύει καθημερινά. Δηλώνει ότι ο ίδιος, με δικές του προσπάθειες προμηθεύτηκε όλον αυτόν τον εξοπλισμό για τον οποίο αναλαμβάνει και την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος διάβασε και δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση ο Ξηρός αναφέρει: «Καμία συνεργασία με τους θεσμούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση των δωσίλογων. Η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά το πλήγμα που δέχτηκα γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα».

 

Βγαίνοντας από την ΓΑΔΑ ο Χριστόδουλος Ξηρός -συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο- δήλωσε: «Αντίσταση στην τρόικα» και «δεν μιλάω στους ντέντεκτιβ της τρόικας». 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του εισαγγελέα, ο Χρ.Ξηρός αναμένεται να επιστρέψει στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, όπου θα παραμείνει έως τη Δευτέρα.

 

Από τα ευρήματα στο κρησφύγετο φαίνεται ότι προετοίμαζε νέο μεγάλο χτύπημα: Βρέθηκαν ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας, τρεις αντιαρματικές ρουκέτες, οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα έχει ειδικό σκοπευτικό ελεύθερου σκοπευτή με λέιζερ, ένα δοχείο με ποσότητα εκρηκτικών, τρία πιστόλια και πυροκροτητές.

Επίσης, ανάμεσα στα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδιαγράμματα επίθεσης σε βάρος πολιτικού – οικονομικού στόχου. Επίσης, μέσα σε μεταλλικό βαρέλι λαδιού, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, αμμωνιοδυναμίτιδα ενδεχομένως με πρόσμειξη ANFO.