Στον πάγο τα σχέδια για υπόγειους κάδους και νέο φωτισμό

Στον πάγο μπαίνουν προς το παρόν τα σχέδια της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, αλλά και για την αναβάθμιση του φωτισμού σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς η μείζων αντιπολίτευση αρνήθηκε να συναινέσει στην προώθηση του σχεδιασμού μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Jessica».

 

Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης ήταν απαραίτητη, καθώς, για να εγκριθεί το επίμαχο θέμα, που περιελάμβανε και τη σύναψη δανειακής σύμβασης, απαιτούνταν η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη, παρά το γεγονός ότι είχε στηρίξει το θέμα στην προ εβδομάδας συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, αρνήθηκε να δώσει τη συναίνεσή της κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το επιχείρημα ότι «προέκυψαν νέα στοιχεία». Μεταξύ άλλων, οι «Εντάξει» υποστήριξαν ότι η τιμή, στην οποία προϋπολογίζεται ότι θα αγοραστούν οι υπόγειοι κάδοι, είναι υψηλή.

Η αλλαγή στη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά των αντιδημάρχων Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν και Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά. Ο κ. Καπόν δήλωσε απογοητευμένος, εξηγώντας ότι πρόκειται για δύο έργα πολύ σημαντικά, τα οποία, πέρα από το γεγονός ότι θα αναβαθμίσουν την πόλη, θα δημιουργήσουν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Με σκληρές εκφράσεις καταφέρθηκε εναντίον της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος απέσυρε τα θέματα, με σκοπό αυτά να επανέλθουν προς έγκριση στο όργανο μετά από διαβούλευση.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για παραπλάνηση του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «συνιστά μια άτιμη κι όχι σοβαρή πράξη να ψηφίζεις ένα θέμα στην οικονομική επιτροπή και να έρχεσαι στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο και να αναιρείς την ψήφο σου».

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσω του προγράμματος «Jessica» ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να τοποθετήσει συστήματα υπόγειων κάδων απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο, αλλά και σε κομβικά σημεία σε όλες της γειτονιές της πόλης. Ακόμη, επιδιώκει να τοποθετήσει σύγχρονο φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης σε πάρκα της πόλης και σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως ενδεικτικά στην παραλιακή λεωφόρο, στην Τσιμισκή και στη Βασιλίσσης Όλγας.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία