Στον Περσικό το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush

Εντολή να μεταβεί το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στον Περσικό Κόλπο έδωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ώστε να είναι έτοιμο εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ.

 

«Η εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα επιτρέψει στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών, πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ» ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

 

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται από άλλα δύο πολεμικά πλοία, το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

 

Το USS George H.W. Bush είχε αποπλεύσει από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, το Φεβρουάριο και έκτοτε περιπολούσε στη Μέση Ανατολή.

 

Την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα αποφάσιζε μέσα στις επόμενες ημέρες ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL).

 

Μέσα σε λίγες ημέρες οι τζιχαντιστές κατέλαβαν πόλεις-κλειδιά του Ιράκ, όπως η Μοσούλη και το Τικρίτ, περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και περιοχές των επαρχιών Ντιλάγια (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια).

 

Ο στόχος τους είναι να προωθηθούν στη Βαγδάτη. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο τριών πόλεων κοντά στη Βαγδάτη, τις οποίες είχαν κυριεύσει οι τζιχαντιστές και ετοιμάζουν αντεπίθεση στο βορρά της χώρας.