Στους ρυθμούς του Καρναβαλιού ολόκληρη η Ελλάδα

Έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό είναι οι 35.000 νέες και νέοι στη Πάτρα, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις 2.00 το μεσημέρι. Σε καρναβαλικούς ρυθμούς κινούνται επίσης πολλές πόλεις της Ελλάδας,

 

Στην Πάτρα, την παρέλαση θα ανοίξει η μπάντα του δήμου, η οποία θα ακολουθείται από τον βασιλιά καρνάβαλο και το άρμα της βασίλισσας του πατρινού καρναβαλιού.

Στην συνέχεια θα παρελάσουν τα δύο σατιρικά άρματα, όπου το ένα θα έχει ως θέμα τις πρόσφατες εκλογές, ενώ το δεύτερο θα φέρει στο σατιρικό του στόχαστρο, το σύστημα υγείας. Στην συνέχεια θα παρελάσουν τα υπόλοιπα άρματα του καρναβαλιού και θα ακολουθήσουν τα 141 πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού με τους 35.000 καρναβαλιστές οι οποίοι αναμένεται να μαγνητίσουν τα βλέμματα των θεατών με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές, καθώς και με τις κατασκευές τους, σκορπώντας ταυτόχρονα χρώματα, ιδέες, γέλιο και ανατρεπτική διάθεση.

Την παρέλαση θα κλείσουν τα άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου, ενώ στις 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μουσικές εκδηλώσεις, και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο. Αμέσως μετά ο βασιλιάς καρνάβαλος θα παραδοθεί στην πυρά, ενώ ένας χείμαρρος πυροτεχνημάτων αναμένεται να δώσει λάμψη και γιορτινή αίγλη στην καρναβαλική νύχτα, φωτίζοντας τον πατραϊκό ουρανό.

Στο μεταξύ ήδη βρίσκεται στην Πάτρα μεγάλος αριθμός επισκεπτών, οι οποίοι διασκέδαζαν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής στους δρόμους της Πάτρας, ή στα πάρτι που γίνονταν σε όλη σχεδόν την πόλη.

Πάντως, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για εκδήλωση βροχών από τις μεσημεριανές ώρες, οι καρναβαλιστές δεν πτοούνται και δηλώνουν αποφασισμένοι να παρελάσουν και να σκορπίσουν το κέφι και την χαρά.

 

Οι καιρικές συνθήκες δεν πτοούν τους χιλιάδες καρναβαλιστές της Βόρειας Ελλάδας

Η βροχή που πέφτει σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτοεί τους μασκαράδες που έχουν «ξεχυθεί» σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στο Ρέθυμνο χτυπά η καρδιά του κρητικού καρναβαλιού 

Εκατοντάδες καρναβαλιστών και πολιτών από όλη την Κρήτη έχουν κατακλύσει την καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου για να συμμετάσχουν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι που συμπληρώνει φέτος τα 101 χρόνια παρουσία του στη μεγαλόνησο.

 

Σαράντα πέντε ομάδες, δεκάδες άρματα που αντανακλούν την επικαιρότητα και τους προβληματισμούς των ανθρώπων όλων των ηλικιών καθώς και πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες ενεργοί καρναβαλιστές, έχουν δώσει, από χθες το βράδυ έναν διαφορετικό, πρόσχαρο, ελπιδοφόρο και πειρακτικό τόνο στην καθημερινότητα σχεδόν σ΄όλη τη περιοχή του Ρεθύμνου , των Χανίων και του Ηρακλείου. Εκδηλώσεις, χοροί, κέφι και παιχνίδια υπαίθρια, έρχονται να στηρίξουν και σήμερα τις μνήμες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1914.

Παρά το συννεφιασμένο καιρό και τις προβλέψεις της ΕΜΥ για την πιθανότητα βροχής, τολμηροί επισκέπτες, από νωρίς το πρωί αλλά και αρκετοί από χθες το απόγευμα, ταξίδεψαν μέχρι το Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν τη σημερινή μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενισχυμένη αστυνόμευση , βοηθούν την προσέλευση και κίνηση πολιτών και οχημάτων. Παράλληλα ο δήμος και η Διεύθυνσης Υγείας Ρεθύμνου έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας και, ως εκ τούτου, έχουν απαγορευθεί οι δραστηριότητες υπαίθριων ψησταριών, μικροπωλητών και η εμπορία κάθε μορφής ποτού και τροφίμου, χωρίς άδεια και χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγειονομικής τάξης.

Το αναγεννησιακό πνεύμα που υπάρχει διάχυτο στην ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου, με τον ρομαντισμό και τις μνήμες του χθες, έρχονται και κλειδώνουν ταιριαστά με το σύγχρονο πνεύμα και τη διάθεση που κατακλύζει, λόγω της ημέρας, όλους τους κεντρικούς δρόμους, τα στενάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου αλλά και το υπέροχο λιμάνι με θεματοφύλακα τον Φάρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση του καρναβαλιού με τις περιφερικές εκδηλώσεις από την αρχή του έως και το τέλος που σηματοδοτείτε απόψε το βράδυ με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, στηρίζουν οι εθελοντές οι και οι μαθητικές παρέες, που όντως αυτές είναι που γράφουν τελικά την ιστορία.