Στρατηγικοί παγκόσμιοι πρωταθλητές

Κερδίζοντας τους δέκα από τους συνολικά δώδεκα αγώνες που έδωσε, η ελληνική εθνική ομάδα Stratego κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο 17ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τις 28 Αυγούστου έως τη 1 Σεπτεμβρίου.

 

“Κάναμε μία μεγάλη έκπληξη καθώς όλοι είχαν την Ολλανδία και την Μεγάλη Βρετανία ως φαβορί και εμάς μας έδιναν την τρίτη θέση. Παίξαμε αμυντικά τους Ολλανδούς κερδίζοντας τους δύο από τους τέσσερις αγώνες. Αυτές οι δύο ήττες ήταν οι μοναδικές που κάναμε. Στους άγγλους παίξαμε επιθετικά και πήραμε όλους τους αγώνες”, δήλωσε ο Σταύρος Σεκερτζής, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Stratego και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος ανάπτυξης για θέματα στρατηγικής στις χώρες της Μεσογείου. Να σημειωθεί πως η εθνική Ελλάδος, την οποία αποτελούσαν οι Σταύρος Σεκερτζής, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιώργος Πετρουλάκης και Γρηγόρης Αδαμάκης, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο συγκεκριμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα και πέτυχε τη πρωτιά.

 

Στο Stratego, κάθε παίκτης ελέγχει ένα στρατό από 40 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες που σκοπός τους είναι να κατακτήσουν τη σημαία του εχθρού. Και οι δύο αντίπαλοι πρέπει να αναπτύξουν ένα στρατηγικό σχέδιο. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου. Η σύγχρονη έκδοσή του κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από τη Jumbo και το 1961 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από την εταιρία Milton Bradley. Από τότε μέχρι σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών. Θεωρείται παγκοσμίως μια πρόκληση για την όξυνση του νου, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ψυχολογίας. Εντάσσεται άλλωστε στα Ολυμπιακά αθλήματα μυαλού.

 

Την απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων, καθώς και των διπλωμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έκανε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης, φορέα διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, Μαρία Πασχαλίδου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. «Η νίκη της Εθνικής Ελλάδος θα βοηθήσει στη διάδοση του Stratego στην Ελλάδα, προκειμένου να ασχοληθούν περισσότερα νέα παιδιά με το άθλημα. Εύχομαι παράλληλα στους πολιτικούς μας να ακολουθήσουν τα χνάρια της εθνικής μας ομάδας σε παιχνίδια στρατηγικής», δήλωσε.

 

Στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego πήραν μέρος περισσότερα από 400 άτομα από 12 χώρες.