Στρατιωτικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στη βόρεια Αγγλία

ΦΩΤΟ: AFP/PAUL ELLIS

ΦΩΤΟ: AFP/PAUL ELLIS

Tην αποστολή νέων στρατιωτικών ενισχύσεων στη βόρεια Αγγλία, που πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάμερον αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις πληγείσες περιοχές. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

«Θα αναπτυχθούν επιπλέον στρατιώτες”» ανακοίνωσε ο Κάμερον μέσω Twitter, μετά από σύσκεψη. Σχεδόν 300 στρατιώτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί και επιχειρούν μαζί με τις τοπικές αρχές και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Στη δύναμη αυτή θα προστεθούν 200 στρατιώτες. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, εάν η κατάσταση θα επιδεινωθεί, δύναμη 1.000 στρατιωτών θα κινητοποιηθεί.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε επίσης ότι το σύνολο των μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες, που επικρίθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θα επαναξιολογηθεί. «Τα φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας, μόνιμα και προσωρινά, έπαιξαν βασικό ρόλο, αλλά είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τόσο πολύ που αυτά υπερχείλισαν, και πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο», δήλωσε στο BBC.

Η υπεύθυνη του Εργατικού Κόμματος σε θέματα περιβάλλοντος, Κέρι Μακάρθι, κάλεσε την κυβέρνηση να «επενδύσει στη διατήρηση των δυνάμεων προστασίας από τις πλημμύρες και όχι στη μείωσή τους».

Επί του πεδίου, η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Electricity North West εργάζεται ακατάπαυστα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 6.500 νοικοκυριά. Ο Μαρκ Ουίλιαμσον, στέλεχος της εταιρίας, κάλεσε τους κατοίκους να “περιορίσουν” την κατανάλωση ώστε να αποφευχθούν νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Από το Γιορκσάιρ στο Λάνκασιρ της βόρειας Αγγλίας, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 27 προειδοποιήσεις για επικίνδυνες πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία.

Το Γιορκ, ιστορική και τουριστική πόλη χτισμένη στο σημείο όπου συμβάλλουν οι ποταμοί Ουζ και Φος, ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν, με το νερό να σκεπάζει σε ορισμένα σημεία αυτοκίνητα πάνω στο δρόμο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters