Σχέδιο εκτάκτης ανάγκης για ρευστότητα από ταμεία και αγροτικές επιδοτήσεις

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση αναζητώντας ρευστότητα από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, νοσοκομεία, αγροτικές επιδοτήσεις κ.ά.) για να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου που αφορούν στη δόση του ΔΝΤ και τις λήξεις εντόκων γραμματίων.

 

Πέραν της μεταφοράς των αποθεματικών των φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ για την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για την αγορά εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, αν και μέχρι στιγμής η προσπάθεια συναντά την άρνηση της κεντρικής τράπεζας.

 

Η πρώτη πράξη προς την κατεύθυνση της άντλησης ρευστότητας από τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης έγινε χθες, όταν ύστερα από κοινή υπουργική απόφαση των Π. Λαφαζάνη και Δ. Μάρδα αποφασίστηκε τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμός πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες) να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αντλήθηκε ποσό μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.

 

Διαθέσιμα

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες κινήσεις στο μέτωπο φορέων της γενικής κυβέρνησης και ασφαλιστικών ταμείων. Εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στην ΕΥΔΑΠ και άλλους φορείς του Δημοσίου.

 

Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα ανεβάζουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν (κατά πάσα πιθανότητα με νομοθετική παρέμβαση ή με υπουργικές αποφάσεις ώστε να ξεπεραστεί η άρνηση των διοικήσεων), ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ανακαλυφθεί και 1,5 δισ. ευρώ διαθεσίμων στο «Πράσινο Ταμείο» και επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε φορείς γενικής κυβέρνησης.

 

Αλλες πηγές πάντως αναφέρουν την εκτίμηση ότι το μέγιστο που μπορεί να «ρεπάρει» ο ΟΔΔΗΧ είναι 1,5-2 δισ. ευρώ, διότι πολύ απλά τα υπόλοιπα έχουν «ρεπαριστεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Τα δύσκολα αρχίζουν από αύριο, οπότε το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην έκδοση εντόκων γραμματίων ενώ την Παρασκευή θα πρέπει να αποπληρώσει ποσό 1,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, περί τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν εκ νέου έντοκα γραμμάτια. Οπότε το βάρος της αναχρηματοδότησης των λήξεων της Παρασκευής πέφτει στις ελληνικές τράπεζες.

 

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν δεν καλυφθεί η συμμετοχή των ξένων στα έντοκα γραμμάτια, το Δημόσιο έχει ρευστότητα για να αποπληρώσει τις λήξεις εντόκων γραμματίων της Παρασκευής, αλλά και για να εξοφλήσει τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ την ίδια ημέρα.

 

Μετά το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα 8ήμερο-φωτιά που ξεκινά στις 13 Μαρτίου και λήγει στις 20 Μαρτίου.

 

Συγκεκριμένα στις:

  • 13 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και την ίδια μέρα να ανανεωθούν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ.
  • 16 Μαρτίου έρχεται το μεγάλο «πακέτο» του ΔΝΤ με οφειλή 560 εκατ. ευρώ.
  • 20 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και το δράμα του Μαρτίου ολοκληρώνεται την ίδια μέρα με την καταβολή 336 εκατ. ευρώ και πάλι στο ΔΝΤ.

 

Ολος ο Μάρτης φαίνεται πως δύσκολα θα βγει αν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ, αν δεν δοθεί μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ των «θεσμών» ή αν δεν υπάρξει κάποια «ειδική έκδοση».

 

Κλειδί για την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Πηγές της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν ότι από τη βούληση και την ταχύτητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση σχετικά με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί και η στάση που θα τηρήσουν οι εταίροι στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Μάρτιο.

 

Η πιο διαλλακτική αλλά υπό όρους στάση της Ευρωζώνης διεφάνη από τις αναφορές του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μέσα στον Μάρτιο μια πρώτη εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ (Ευρωζώνη, ΔΝΤ, κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα), εάν η κυβέρνηση ξεκινήσει αμέσως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

 

Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και πως το θέμα της ρευστότητας το χειρίζεται το Εurogroup. Στην κοινοτική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος και εφόσον επιβεβαιωθούν θα διευκολύνουν την πρόσβαση της χώρας στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Πηγή: Έθνος