Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης δηλώνουν οι πρατηριούχοι

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ιδιοκτήτες πρατηρίων της Β. Ελλάδας.

 

Όπως αναφέρουν, από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου, οι παραγγελίες καταγράφονται περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι, οι τιμές είναι μειωμένες ως και 30%, λόγω και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά αν ανακοπεί η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών, υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά και πάλι θα “παγώσει”.

 

Για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς και εφόσον δεν σημειωθούν δραστικές αλλαγές σε διάφορους τομείς, οι Βορειοελλαδίτες πρατηριούχοι αναμένουν αύξηση στη δουλειά τους ως και 10%, αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Κοινή θέση των πρατηριούχων της Β. Ελλάδας αποτελεί, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο καλός καιρός, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα η εφαρμογή του Taxis για το επίδομα θέρμανσης, λειτουργούν ανασταλτικά στον προγραμματισμό των καταναλωτών και των ίδιων των πρατηριούχων.

 

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι που εκτιμούν πως οι δύο παραπάνω παράμετροι ουσιαστικά δίνουν χρόνο στους πρατηριούχους να προετοιμαστούν καλύτερα και έτσι να κυλήσει ομαλά η χρονιά για την αγορά.

 

Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 1,03 – 1,05 ευρώ το λίτρο, από 1,28 ευρώ τον Οκτώβριο του 2013, επεσήμανε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής, τονίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν παραγγελίες, λόγω -κυρίως- του καλού καιρού.

 

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Κιουρτζής είπε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, η σχετική εφαρμογή του Taxis αναμένεται να ανοίξει εντός της τρέχουσας εβδομάδας και οι πρώτες προκαταβολές υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Διστακτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Φλώρινας, όπου η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ/λίτρο, από 1,30-1,32 ευρώ/λίτρο πέρυσι, όπως τόνισε ο πρατηριούχους Μιχάλης Γλυκαδίτης.

 

“Έχει παραγγελίες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι από το 2010 και μετά, πολύς κόσμος βολεύεται με τις σόμπες τους και ξύλα που προμηθεύονται από σημεία πώλησης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων” ανέφερε.

 

Αντίστοιχη καταγράφεται η κατάσταση -τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και τιμών- στα Γρεβενά, με τον πρατηριούχο Γιάννη Παπαζήση να τονίζει ότι “για να ζήσουμε καλύτερη χρονιά φέτος, τόσο οι πρατηριούχοι όσο και οι καταναλωτές, θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΦΚ, αλλά και να μην ανακοπεί η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου διεθνώς”.

 

“Αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει δεν θα δούμε αύξηση άνω του 10% στο σύνολο του έτους” τόνισε ο πρατηριούχος στην Αλεξανδρούπολη, Νίκος Κεσουδάκης, προσθέτοντας ότι η τιμή πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 1,05 – 1,08 λεπτά/λίτρο.

 

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως “αυτήν την περίοδο, όπως και αργότερα εντός του χειμώνα, χρυσές δουλειές κάνουν οι Βούλγαροι, αφού δεν προλαβαίνουν να προμηθεύουν με ξύλο τους Έλληνες, που σταδιακά από το 2010 το γύρισαν στις σόμπες και τα τζάκια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, ζημιώνοντας εμάς και κάποιες φορές πληρώνοντας την επιλογή τους με την ίδια τους τη ζωή”.

 

Αυξημένη, εκτιμά η πρατηριούχος στον Έβρο Βάσω Καλαϊτζή, πως είναι η πρόθεση των καταναλωτών για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, αν και, όπως σημειώνει, “ακόμα οι παραγγελίες δεν τρέχουν με το ρυθμό που θα επιθυμούσαμε, δεδομένο ότι όσοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα πληρώσουν σε τιμές 2010, ήτοι 0,70 λεπτά/λίτρο”.

 

Η τιμή στην περιοχή κυμαίνεται από 1,04 – 1,05 ευρώ/λίτρο.

 

 


Δείτε επίσης:

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε πετρέλαιο θέρμανσης