Σύγκρουση στη Βουλή για εκλογικό νόμο και πρόωρες εκλογές

Η σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή, έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εκφράσει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια, ώρα ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, για μια ακόμα φορά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Απάντησε έτσι και στο σενάριο που κυκλοφορεί περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να “καεί” η απλή αναλογική.

Ωστόσο, η συζήτηση ήταν και μια προβολή στο μέλλον, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σίγουρα με την απλή αναλογική και είναι πιθανό να προκύψει δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη προσφυγή με τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας.

Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβερνητικό αποτέλεσμα
«Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το φθινόπωρο, είτε του χρόνου, είτε το ’23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο» είπε ο κ. Τσίπρας για να κάψει έτσι οποιοδήποτε σενάριο δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού που θα περιλαμβάνει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αντιθέτως, προέβλεψε την δυνατότητα διαλόγου των υπαρχόντων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του Κινήματος Αλλαγής και του Μέρα25 προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση. «Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και πιστεύω ότι μπορεί να είναι και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, μπορούν να παραμερίσουν, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική.»

Ο Γεραπετρίτης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ψηφίζει στην αρχή της θητείας της τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

«Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο, γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους έξι μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση, δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα.»

Ο κύριος Γεραπετρίτης μίλησε με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο για την απλή αναλογική, λέγοντας πως έχει αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. «Είναι θεωρητικό απολίθωμα. Είναι λίγες οι χώρες που το υιοθετούν, αλλά στηρίζονται σε διαφορετικό μοντέλο. Αυτό που ονομάζουμε απεικονιστική εκπροσώπηση στην πράξη αποτελεί σήμερα την εγγύηση αποτυχίας οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος».

Η απλή αναλογική, ο Χίτλερ και η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι η απλή αναλογική δεν είχε μόνο ολέθριες συνέπειες στην εκλογική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστορία και αναφέρθηκε στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης και στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ την οποία απέδωσε και στο σύστημα της απλής αναλογικής, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν τιμούν την αίθουσα, την παράταξή του και την κυβέρνησή τα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης και έκανε λόγο για μέγα ολίσθημα, ζητώντας του να ανακαλέσει.

«Δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα, αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα».

Η λέξη αθλιότητα ενόχλησε πολύ τον υπουργό επικρατείας που επιτέθηκε στον κ. Τζανακόπουλο, λέγοντάς του πως θα πρέπει να μάθει ότι στη Βουλή υπάρχει ελευθερία λόγου και πρόσθεσε ότι το κόμμα που σήμερα ο κύριος Τζανακόπουλος αποκαλεί άθλιους, ήταν αυτό που έβαλε πλάτη το 2015 προκειμένου να μην καταρρεύσει η χώρα.

«Δεν δίστασε ο υπουργός να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική. Παραδοξολογική ακροδεξιά ρητορία χρησιμοποιεί ο κ. Γεραπετρίτης για την υπεράσπιση της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του».

Όσον αφορά δε για την σύνδεση απλής αναλογικής και Χίτλερ, εξήγησε ότι αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο και όχι τις ευθύνες που ανέδειξαν τον ναζισμό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πολωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους χαρακτηρισμούς, αντιφάσκει με την επιχειρηματολογία περί συνεργασιών που απαιτεί η απλή αναλογική.

Το μπόνους των 50 εδρών και η… αστική δικτατορία
Το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο, που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, έδωσε την αφορμή στο Θανάση Παφίλη από την πλευρά του ΚΚΕ να μιλήσει για αστική δικτατορία. Την φράση δεν άφησε να πέσει κάτω ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Θ. Παφίλης: Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι αυτή. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία. Το να λέτε κ. Γεραπετρίτη ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο.
Γ. Γεραπετρίτης: Η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια.
Κ. Τασούλας : Η αστική δικτατορία κ. Παφίλη σας δίνει το λόγο.
Θ. Παφίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο για να γίνονται απεργίες, με το 50+1. Εσείς κυβερνάτε με 39% και ο εργάτης να θέλει το 50+1 για μια απεργία. Πώς λέγεται αυτό, αν δεν λέγεται δικτατορία;
Νωρίτερα το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αλλά και η εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα σε συνασπισμό κομμάτων να το πάρουν, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ο υφυπουργός εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ήθελε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και την ίδια ώρα τον κατηγορεί ότι είχε φτιάξει ένα αντισυνταγματικό νόμο: «Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή, λέξη λέξη το νόμο που ίσχυε το 2008. Την διάταξη για τον περιορισμό των μπόνους στους συνασπισμούς κομμάτων, είχε εισηγηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος ως υπουργός εσωτερικών .Λέτε τώρα ότι θέλατε την επανεκλογή του και ταυτοχρόνως ότι ο νόμος που έκανε ήταν αντισυνταγματικός. Θέλατε να επανεκλεγεί ένας πρόεδρος που έκανε αντισυνταγματικούς νόμους;»

Κόντρα και για τα θαύματα του Ιησού
Πάντως, η χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή έφτασε μέχρι και στα θαύματα του Ιησού.

Ο τέως πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον εκλογικό νόμο αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό που η κυβέρνηση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση. Με αφορμή τις αυξήσεις στις συντάξεις που προβλέπει ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι του θυμίζει τον γάμο της Κανά. Και αυτό γιατί, όπως είπε, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι θα αυξήσει τις συντάξεις, το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό είναι μειωμένο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για λάθος θαύμα στην αναφορά Τσίπρα. «Προφανώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να αναφερθεί σε άλλο θαύμα γιατί στον γάμο της Κανά το νερό μετατράπηκε σε κρασί, ενώ αυτό που ήθελε να πει ο κ. Τσίπρας δηλαδή ο πολλαπλασιασμός του άρτου και των ιχθύων έγινε στην έρημο και είναι άλλο θαύμα. Σε αυτή την έρημο θα μείνετε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την παρέμβαση του ο υπουργός επικρατείας.


Πηγή: iefimerida.gr