Συναγερμός από πρυτάνεις για πρόβλημα στις μετεγγραφές

Στην Ελλάδα υπάρχουν 15 ΤΕΙ, με περίπου 150.000 ενεργούς φοιτητές.

 

Η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και τα προβλήματά της» δήλωσε, ο πρόεδρος της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιώς Λάζαρος Βρυζίδης. Χθες στον Πειραιά, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Πρυτάνεων στην Αθήνα, άρχισε η τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, και στο επίκεντρο βρέθηκαν τρία θέματα: μετεγγραφές, έλλειψη προσωπικού, υποχρηματοδότηση. «Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα πανεπιστήμια, τα όποια όμως δέχονται τα φώτα της δημοσιότητας» παρατήρησε πικρόχολα πρόεδρος ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, στο θέμα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αποκλείεται να υπάρξουν Τμήματα που θα αρνηθούν να δεχθούν το σύνολο των δικαιούχων μετεγγραφής, εάν οι διδάσκοντες κρίνουν ότι ο συνολικός αριθμός φοιτητών ξεπερνά τις δυνατότητες του Τμήματος. Αυτό παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας (Τ/Σ ΣΤΑΡ): «Θα έχουμε περιπτώσεις όπου Τμήματα θα λένε “δεν τους δεχόμαστε”. Αυτά μου έλεγαν πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ ότι “θα παλέψουμε να τον εφαρμόσουμε, αλλά αν γίνει καμιά καταιγίδα και δεν μπορούμε να σηκώσουμε πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών, που θα τους βάλουμε”;». Το θέμα των μετεγγραφών θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και η διαδικασία θα ανοίξει -μετά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων- μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, στις 26 Σεπτεμβρίου. Τα περιφερειακά ΤΕΙ αναμένεται να αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα λόγω της φυγής φοιτητών προς τα κεντρικά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται Τμήματα να μείνουν με μονοψήφιο αριθμό πρωτοετών, καθώς ήδη από τις πανελλαδικές εξετάσεις πολλές θέσεις σε περιφερειακά (αλλά και ελάχιστα) κεντρικά Τμήματα ΤΕΙ έμειναν κενές.

Ελλειψη προσωπικού

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βρυζίδη, υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν μαθήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 60% των διδακτικών ωρών καλύπτονται από έκτακτο διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνολικά περίπου 1.000 συμβασιούχοι για την κάλυψή τους.

Παράλληλα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν πρόβλημα λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Χθες, ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι «πήραμε 9,5 εκατομμύρια ευρώ από τα λεγόμενα “κλεμμένα”. Θα πάρουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, που είναι στα βόρεια κι έχουν πρόβλημα κρύου περισσότερο απ’ ό,τι τα υπόλοιπα, δύο εκατομμύρια για τη θέρμανσή τους, θα πάρουν επίσης προγράμματα όπως το Διά Βίου πανεπιστήμια που έχουν προβλήματα χρηματοδοτικά, από 1,5 ή από 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δεν πειράξαμε καθόλου το επίδομα στέγασης των 1.000 ευρώ που δίνεται από το 2004 στους φοιτητές και είναι 42 εκατομμύρια. Αντίθετα, προσθέσαμε και 5,5 εκατ. ευρώ».

Τέλος, χθες, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εισαχθεί το μάθημα της Πληροφορικής στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα εισαχθεί η Πληροφορική. Επίσης, τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι υπουργοί Παιδείας, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη για να εξετάσουν πώς θα ενταχθούν οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές στο νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Πηγή: Καθημερινή