«Συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ. υπό το φόβο επεισοδίων

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε συγκεκριμένους «ευαίσθητους» πιθανούς στόχους αντιδράσεων, όπως πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες, καθώς ξεκινά ένα καυτό διήμερο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή για την επικύρωση της νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Γιάννη Πανούση και στελεχών του υπουργείου με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και συνάντηση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής κ.Γ.Διαμαντόπουλου με τους επικεφαλής αξιωματικούς ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.

 

Καθώς η κυβέρνηση μετά τη μάχη στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία με την οποία επέστρεψε ο κ.Τσίπρας είναι αναγκασμένη να «αλλάξει ρότα» σχετικά με θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής της, οι Αρχές φοβούνται ότι τόσο οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ όσο και πιο ακραίες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος ίσως επιδιώξουν συγκρουσιακές τακτικές, προκειμένου να φθείρουν την ισχύ της πολιτικής ηγεσίας.

 

Ηδη έχει διατεθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών για φύλαξη πιθανών στόχων κάθε είδους και στελέχη της Ασφάλειας «έχουν από κοντά» σεσημασμένα πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Παράλληλα, υπάρχει φόβος και για «εκδικητικές» δράσεις κατά διπλωματικών εγκαταστάσεων και άλλων σημείων με σαφή εθνικό προσδιορισμό, κατά χωρών που θεωρείται ότι επέδειξαν «ανθελληνική» στάση, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, αλλά και μικρότερες χώρες.

 

Την Τετάρτη το… «ντέρμπι» – Ο «μπούσουλας» που θα ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ

Με τα παραπάνω κατά νου υπουργείο και ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζονται για ένα δύσκολο διήμερο που θα κορυφωθεί από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν είναι προγραμματισμένο να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την συνέχιση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στο επόμενο, τρίτο μνημόνιο.

 

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην πολιτική και αστυνομική ηγεσία, είναι η λήψη έκτακτων ισχυρών αστυνομικών μέτρων αντίστοιχα με εκείνα που είχαν εφαρμοστεί κατά την ψήφιση των Μνημονίων 1 και 2, τα οποία θα περιλαμβάνουν το «ζώσιμο» του Κοινοβουλίου με δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, για την αποτροπή επιθέσεων ή κατάληψής του από διαδηλωτές.

 

Κάγκελα πάντως, δεν θα μπουν μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπως δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου:

 

«Προς το παρόν δεν υπάρχει υποψία, ούτε πληροφορία υπάρχει, αλλά ότι πρέπει κανείς να προετοιμάζεται, πρέπει να προετοιμάζεται. Δεν υπάρχει όμως πληροφορία. Πρέπει να υπάρχει όμως μία εγρήγορση. Όπως το ΝΑΙ μπορούσε να είχε κάτι, και το ΟΧΙ να είχε κάτι, πρέπει να ληφθούν τα ‘κλασσικά’ σχέδια, όχι κάτι άλλο. Εκ των πραγμάτων όμως επειδή έχουμε και το παρελθόν του 2012, την Τετάρτη, μέρα της ψηφοφορίας πρέπει κάποιος να προσέχει λιγάκι, διότι είχαμε δει εντάσεις κάποιας κλίμακας και τότε. Πρέπει να υπάρχει μία εντονότερη περιφρούρηση της Βουλής για να μην υπάρξουν στιγμές όπως εκείνες στην ψήφιση των προηγούμενων μνημονίων. Και βλέπονται και κάνοντας, αν εμφανιστεί κάτι θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε. Κάγκελα πάντως δεν πρόκειται να μπουν ξανά παρότι κάποιοι το ζητούν έντονα. Έχει πλάκα, που το ζητάνε. Υπάρχει και ένα έντονο κλίμα πόλωσης στο διαδίκτυο από κάποιους που είχαν ζυμωθεί με κάποιο τρόπο και είναι ίσως φυσικό να αντιδρούν τόσο έντονα».

 

Ξεκίνησαν το «πάρτι» ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται το black block
Ηδη το προηγούμενο διήμερο η μεγαλύτερη εξωκοινοβουλευτική δύναμη της Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας στην οποία κάηκαν και σημαίες του μέχρι πρότινος «φίλα προσκείμενου» ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αυτό που φοβούνται ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. είναι η επανεμφάνιση του κύριου όγκου των βίαιων διαδηλωτών, που για πρώτη φορά έκανε σαφή την ισχύ του μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τη διετία 2011 – 2012 παρείσφρησε στις μαζικές διαδηλώσεις αγανάκτησης για τα προηγούμενα δύο μνημόνια. Την Δευτέρα είχε προγραμματιστεί συνέλευση των αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομάδων στο Πολυτεχνείο.

 

Ανησυχία μάλιστα υπάρχει και για «εμπρηστικές» καταστάσεις στις φυλακές της χώρας και τα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών, που μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ρόλο στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έχει και η Αντιτρομοκρατική, καθώς δεν αποκλείεται το σενάριο μίας επίθεσης που θα προσπαθούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της κατάστασης.