Συναγερμός στις διεθνείς αγορές

Συναγερμός σήμανε χθες στις αγορές μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να «ξεκλειδώσει» την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ που από το 2011 παρέμενε σταθερή στο 1,20, με στόχο τη «θωράκιση» της ελβετικής οικονομίας από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την ύφεση.

 

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μείωση του βασικού επιτοκίου της χώρας κατά πενήντα μονάδες βάσης στο 0,75%.

 

Αναλυτές, επενδυτές και τρέιντερ πιάστηκαν κυριολεκτικά στον… ύπνο από τις ραγδαίες εξελίξεις, ενώ η «εκτίναξη» του ελβετικού νομίσματος έως και 41% έναντι του ευρώ (0,8422 φράγκα) προτού σταθεροποιηθεί περίπου 13% πιο ψηλά στα 1,0436 φράγκα προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα σε μια σειρά από στοιχεία ενεργητικού με μεγάλο κερδισμένο τον χρυσό που με άλμα τριάντα δολαρίων ανήλθε στα 1.261 δολάρια ανά ουγκιά.

 

«Μελετημένη»

Ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης Τόμας Τζόρνταν χαρακτήρισε τη διπλή κίνηση της SNB «αποτέλεσμα καλά μελετημένης σκέψης και όχι αποτέλεσμα πανικού», ενώ σε ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε:

 

«Πρόσφατα, οι αποκλίσεις στις πολιτικές των μεγάλων νομισματικών περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά, τάση που αναμένεται να γίνει πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με τη σειρά του έχει αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Στις συνθήκες αυτές, η SNB έκρινε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση της ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη».

 

Αναλυτές επεσήμαναν πως η κίνηση μπορεί να «πυροδοτήθηκε» από το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων που έκανε η SNB τους τελευταίους μήνες για να διατηρήσει τη σύνδεση με το ευρώ.

 

Το ελβετικό φράγκο δέχθηκε πιέσεις τόσο από τις εκροές προς επενδυτικά καταφύγια που προκάλεσε η κρίση στη Ρωσία όσο και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

 

Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση των Ελβετών σχετίζεται με το επικείμενο Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22/1, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ με τα ξένα νομίσματα.

 

Για το νόμισμα

Επομένως οι Ελβετοί ενδέχεται να προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να απελευθερώσουν το νόμισμά τους από τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση. Λένε ακόμη ότι με την κίνηση αυτή η Τράπεζα της Ελβετίας δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις, εν όψει της έναρξης της ευρωπαϊκής ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως όλα δείχνουν. Εάν η ισοτιμία ευρώ – φράγκου παρέμενε «κλειδωμένη», μετά από μια απόφαση για QE στην EE θα δινόταν η δυνατότητα να βγουν λεφτά στην πλάτη της ΕΚΤ, με trading στο ευρώ έναντι του «κλειδωμένου φράγκου».

 

Πηγή: Έθνος