Συνεδριάζει το Eurogroup για την Ελλάδα στη μετα-μνημόνιο εποχή

Με βασικό θέμα την επόμενη ημέρα στη μετα-μνημόνιο εποχή συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, το οποίο θα συζητήσει μεταξύ άλλων τη μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

 

Σύμφωνα με αρμόδια ενημερωμένη πηγή της Κομισιόν βασικός στόχος είναι να υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Θα έχουν προηγηθεί η σημερινή συζήτηση και άλλη μια στην επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Νοεμβρίου.

 

Ως έσχατη ημερομηνία, αλλά οριακή είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18-19 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Θα πρέπει να τρέξουμε για να κλείσει η απόφαση εντός του Δεκεμβρίου γιατί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μπορεί να συμβεί το οξύμωρο να βρεθεί η Ελλάδα μόνο με το ΔΝΤ, του οποίου το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2015, ανέφερε η ίδια πηγή.

 

Η συνεδρίαση αυτή έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις για επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν την τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας έχουν σταλεί και ότι άλλωστε η ολοκλήρωση αυτής της τελευταίας αναθεώρησης της τρόικας είναι η πρώτη φάση προς τη νέα φάση.

 

Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

 

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα , αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.