Συνέδριο για τον καταρροϊκό πυρετό στη Θεσσαλονίκη

Τα νεότερα δεδομένα στην  ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού,της ζωονόσου που έχει προκαλέσει προβλήματα στην κτηνοτροφίατης Ελλάδας και της Βουλγαρίας, θα συζητηθούν στο 19ο Συνέδριο της E-SOVEστην Θεσσαλονίκη που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    
Έλληνες κι άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες θα θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού (δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους),τους προληπτικούς εμβολιασμούς στα ζώα, το είδος της σκνίπας Culicoides imicola που μεταδίδει την νόσο στα κοπάδια των κτηνοτρόφων καθώς και τις τελευταίες μεθόδους που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της .

   
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της e-SOVE Εύα Βερονέζι υπάρχουν 26 ορότυποι του ιού με συνηθέστερους τον ορότυπο 4 και τον ορότυπο 8 σε Ελλάδα και Δυτική-Βόρεια Ευρώπη , αντίστοιχα.

Εκτός της θνησιμότητας(που μπορεί να είναι και χαμηλή),ο καταρροϊκός πυρετός προκαλεί τεράστια κτηνοτροφικά κόστη καθώς συνεπάγεται απώλεια βάρους στα ζώα ππου προσβάλλει, αποβολές, μείωση της γαλακτοπαραγωγής κ.α.Το χειρότερο όμως είναι η δυσφήμιση-υποβάθμιση του προιόντος καθώς η πρακτική της καραντίνας απαγορεύει την μετακίνηση των ζώων κι επιβάλλει σειρά μέτρων που αυξάνουν το κτηνοτροφικό κόστος.Το 2007 η επιδημία στην Γαλλία κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ κι εκτιμάται ότι μόνο το 30% οφειλόταν στις άμεσες απώλειες και το υπόλοιπο 70% στις έμμεσες συνέπειες συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της ζήτησης.

   
“Διαχείριση των κοπαδιών, κτηνιατρική φροντίδα των ζώων(εμβολιασμοί) και καταπολέμηση του γένους των εντόμων Culicoides imicola ,της σκνίπας δηλαδή που κακώς συγχέεται με τα κουνούπια, είναι οι βασικοί τρόποι αναχαίτισης του καταρροϊκού πυρετού επισημαίνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου-διευθύνων σύμβουλος της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ αε ,δρ Σπύρος Μουρελάτος.

  
 “Ο τρόπος καταπολέμησης της σκνίπας δεν έχει καμμία σχέση με τον τρόπο καταπολέμησης των κουνουπιών” επισημαίνει ο κ Μουρελάτος. “Πρόκειται για άλλη οικολογία εντόμου,άλλη αντιμετώπιση ,άλλο στόχο προστασίας.Στα μαντριά που ψεκάζουμε δεν προστατεύουμε τους ανθρώπους από τα κουνούπια,αλλά γίνονται επεμβάσεις για να προστατεύσουμε τα ζώα από τις σκνίπες και να εμποδιστεί έτσι η μετάδοση του καταρροικού πυρετού”.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί φέτος σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Ανέπαφες είναι μέχρι στιγμής η Κρήτη, οι Κυκλάδες κι αρκετά νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο .Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί , ορότυπος 4 του ιού, δεν εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά και παραμένει σχετικά χαμηλός ο αριθμός των ζώων που αρρωσταίνουν στο κοπάδι.

 “Ο ιός αυτός μας δείχνει ωστόσο ότι έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα λόγω της κλιματικής αλλαγής και ευνοείται η ανάπτυξη της συγκεκριμένης σκνίπας .Γι αυτό παρατηρούμε να εμφανίζεται και σε μεγαλύτερο υψόμετρο” πισημαίνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων Αθηνών Σοφία Μπουτσίνη.

Ο συγκεκριμένος ορότυπος  φαίνεται πάντως ότι προσβάλλει περισσότερο τα πρόβατα (λιγοστά είναι τα θετικά δείγματα στις αίγες)ενώ δεν έχει ανιχνευτεί σε βοοειδή,στα οποία ο χρόνος επώασης είναι και πολύ μεγαλύτερος.Η Ελλάδα ειδικά για τον καταρροϊκό και τα βοοειδή εφαρμόζει ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του νοσήματος και εντομολογικής παρατήρησης σε στάβλους.

 
Οι ειδικοί επιστήμονες σε σύγκριση με προηγούμενες εμφανίσεις του καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν ασυνήθιστη την περίοδο αύξησης των κρουσμάτων τον περασμένο Μάιο καθώς η σκνίπα φτάνει στο υψηλότερο σημείο πολλαπλασιασμού της, τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Το 19ο Συνέδριο του Ευρωπαικού τμήματος της SOVE (Society of Vector Ecology, Εταιρία για την Οικολογία των Διαβιβαστών) θα πραγματοποιηθεί από 13 και 17 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη και την τεχνική υποστήριξή του έχει αναλάβει η εταιρία Περιβαλλοντικών Εφαρμογών “Οικοανάπτυξη” που εδρεύει στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης .Οι εργασίες του θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον γενικό τίτλο  «Οταν η επιδημία γίνεται πανδημία: Μια παγκόσμια πρόκληση για την καταπολέμηση των διαβιβαστών» κι έχουν δηλώσει συμμετοχή  περίπου 300 επιστήμονες από 30 χώρες.

Πριν την έναρξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο κατάρτισης (Field Training/11 και 12 Οκτ) με αντικείμενο τηνκαταπολέμηση διαβιβαστών.Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται από την E-SOVEσε συνεργασία με την EMCA (European Mosquito Control Association).Το σεμινάριο καταρτισης θα πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του ΑΠΘ,του ΕΘΙΑΓΕ,της Αμερικανικης Γεωργικής Σχολής και της “Οικοανάπτυξης” αε και περιλαμβάνει τέσσερα παράλληλα προγράμματα κατάρτισης για τα τέσσερα πιο επικίνδυνα αρθρόποδα που προσβάλλουν ανθρώπους ή/και ζώα εκτροφής.

Παράλληλα με το κυρίως συνέδριο, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της εταιρίας “Οικοανάπτυξη” , θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία»και πρόκειται να την παρακολουθήσουν υπηρεσιακοί παράγοντες της κεντρικής διοίκησης, των περιφερειών, των δήμων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στο αντικείμενο της καταπολέμησης κουνουπιών.