Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου με την κατάθεση του Γιάννη Καπελέρη

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ από 23 Ιανουαρίου 2010 έως τα μέσα Μαρτίου 2011, συνεχίσθηκε η διαδικασία κατά τη σημερινή ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Γ. Παπακωνσταντίνου για παρέμβασή του στον κατάλογο των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ.

 

Ο κ. Καπελέρης σημείωσε πως στα τέλη του 2010 με αρχές 2011, τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε ένα χαρτί, όπου αναγράφονταν δέκα ονόματα και διευθύνσεις και κάποια χρηματικά ποσά, ζητώντας του να ερευνήσει το φορολογικό προφίλ εκείνων των προσώπων. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός του ανέφερε ότι τα άτομα αυτά είχαν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά στην ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

 

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ι. Καπελέρη, αντίγραφο των ονομάτων έδωσε και στη γραμματέα τού τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου εκείνη να αναζητήσει στο ΤΑΧΙΣ τα επίμαχα ονόματα και να συγκεντρώσει στοιχεία – φορολογικές δηλώσεις των 2-3 τελευταίων ετών.

 

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, ρώτησε τον μάρτυρα εάν από τον έλεγχο βρέθηκαν εντυπωσιακά ποσά. Ο μάρτυς απάντησε ότι υπήρχε αναντιστοιχία των ποσών με τις φορολογικές δηλώσεις και ότι μεταξύ των δέκα ονομάτων, που θυμάται έως σήμερα, ήταν της κ. Φιξ και της Μαρίας Παντελή.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού, κ. Χατζή, και του κ. Πλασκοβίτη, και με αντικείμενο συζήτησης την αξιοποίηση της λίστας. Το ζήτημα ήταν εάν η αξιοποίηση της λίστας θα γινόταν από το ΣΔΟΕ, ή από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο μάρτυς, το θέμα έμεινε ανοικτό για το ποιος εντέλει θα έκανε τον έλεγχο.

 

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας, Γεώργιος Μπομπόλης, στην προσπάθειά του να διατυπώσει ερώτημα προς τον μάρτυρα και πριν φτάσει στην ουσία του ερωτήματός του, διεκόπη από τον κ. Καπελέρη, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει. Ωστόσο, ο εισαγγελέας συνέχισε τη διατύπωση του ερωτήματός του, ακούγοντας από τον μάρτυρα τη φράση «δεν σας αφαιρώ τον λόγο, κύριε εισαγγελέα…». Η παρέμβαση του προέδρου της Έδρας ήταν κάθετη: «Τι είπατε; Δεν αφαιρείτε το λόγο…».

 

Και ο μάρτυρας έσπευσε να διορθώσει «όχι. Θέλω να πω…» για να σταματήσει και στρεφόμενος προς το δικαστήριο, να πει: «Κύριοι δικαστές, πέρασα από στάδιο κατάθλιψης, σέβομαι απόλυτα τους δικαστές και το δικαστήριο».