Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων από φέτος

Διπλό… μοντέλο ισχύει για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης από τα Ταμεία ανάλογα με το πότε «κλειδώνει» το δικαίωμα ο ασφαλισμένος.

 

Για περίπου 150.000 ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014 διατηρείται το παλαιό σύστημα, ενώ για 100.000 που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο.

 

Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Ο νέος τρόπος είναι ενιαίος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπεται σε νόμους που ψηφίστηκαν το 2010, αλλά μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά σε ισχύ.

 

Συγκεκριμένα με βάση τον νόμο Λοβέρδου/Κουτρουμάνη τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση τον παλαιό τρόπο. Πα παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΙΚΛ μπορεί να επιλέξει την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας για να υπολογιστεί η σύνταξή του.

Στον ΟΑΕΕ ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις κατηγορίες ασφάλισης τις οποίες έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας στην εργασιακή του πορεία.

Οσον αφορά το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,8 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης αν ο υπάλληλος το λαμβάνει τουλάχιστον για μία διετία).

 

Ωστόσο τα χρόνια ασφάλισης τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμαβασικής και αναλογικής σύνταξης. H βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα, ενώ n αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των ετών ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 και των χρόνων από το 2011 και μετά.

Σε γενικές γραμμές όσοι ανοίξουν την… πόρτα εξόδου μέσα στο 2015 θα έχουν μικρή απόκλιση στο ποσό της σύνταξης σε σχέση με όσους αποχώρησαν την περασμένη χρονιά. H διαφορά θα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, καθώς όλο και μεγαλύτερο διάστημα ασφάλισης θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα.

 

Μειώσεις αποδοχών

 

Στις αλλαγές αναφέρεται και ο Δημήτρης Μπούρλος, που είναι ειδικός σε θέματα Ασφαλιστικού Δικαίου και ο οποίος διευκρινίζει πως «στο ΙΚΑ οι διαφορές στα ποσά συντάξεων κατά ένα μέρος οφείλονται στις μειώσει που προκύπτουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού, κατά δε ένα άλλο μέρος οφείλονται στις μειώσεις των αποδοχών.

Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 διατηρούν τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, όμως λόγω μείωσης αποδοχών μπορεί να έχουν περιορισμό στο ποσό της σύνταξης, δεδομένου ότι ενδεχομένως θα «χάνουν» την καλύτερη 5ετία εντός της τελευταίας 10ετίας».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τη νομοθεσία εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικά ταμεία και φορείς πρόνοιας (εφάπαξ). Αυτό πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για περικοπές κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα και η αρχή έγινε τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ (επικουρικό μισθωτών), όπου οι συντάξεις «ψαλιδίστηκαν» κατά 5,2%.

 

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος