2 βρέφη και 16 μαθητές μεταξύ των 150 νεκρών από τη συντριβή του Airbus

Βουτιά θανάτου επί οκτώ λεπτά πραγματοποιούσε το αεροσκάφος της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άτομα. 

Δύο βρέφη, 16 μαθητές από τη Γερμανία και δύο συνοδοί δάσκαλοι είναι ανάμεσα στα θύματα.

Σύμφωνα με την γερμανική αεροπορική εταιρεία, θυγατρική της Lufthansa, στο αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντύσελντορφ.

Συντρίμμια του εντοπίστηκαν στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων, σε μία περιοχή όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

 

Η πτήση 4U9525 της Germanwings από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσλεντορφ στις 10.45 το πρωί έφτασε στα 38.000 πόδια, 44 λεπτά μετά την απογείωσή του. Ενα ή δύο λεπτά αργότερα άρχισε μία ραγδαία καθοδική πορεία, η οποία διήρκεσε 8 λεπτά.

 

Το σημείο της συντριβής εντοπίζεται σε περιοχή μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά των Καννών και της Νίκαιας, κοντά στο Ντίν.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν πρόσθεσε ότι η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik την Δευτέρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Airbus A320 υποβλήθηκε σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

 

Ο πιλότος του αεροπλάνου είχε «περισσότερα από δέκα χρόνια» εμπειρίας και «περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

H Germanwings είναι θυγατρική της Lufthansa στην κατηγορία των χαμηλού κόστους αερομεταφορέων.

 

Ο δήμαρχος της πόλης Χάλτερν αμ Ζέε στη Γερμανία επιβεβαίωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 16 μαθητές και δύο καθηγητές σχολείου της περιοχής, οι οποίοι επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Ισπανία. 

Το σχολείο Γιόζεφ-Κένινγκ έκλεισε και οι καθηγητές έστειλαν τους μαθητές στα σπίτια τους.

Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι 45 Ισπανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος, ενώ η πλειοψηφία των επιβατών ήταν γερμανοί πολίτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Germanwings, 67 Γερμανοί είναι ανάμεσα στα θύματα. Η εταιρεία τονίζει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τούρκοι πολίτες. Ο βασιλιάς της Ισπανίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο της Καταλονίας 24 ώρες αναφέρει ότι στη λίστα των επιβατών υπάρχουν 39 τούρκικα ονόματα, χωρίς να είναι γνωστό εάν όλα ανήκουν σε τούρκους πολίτες.

Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, φαίνεται ότι στο αεροπλάνο δεν επέβαιναν Γάλλοι.

 

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες πριν ανασυρθούν όλες οι σοροί. Μετεωρολόγος ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή θα χειροτερεύσουν μέσα στις επόμενες ώρες.