Συρία: 1 εκατ. οι τραυματίες-«Θερίζουν» τύφος και ηπατίτιδα

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Συρία και οι ασθένειες εξαπλώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και τα φάρμακα δεν φτάνουν στους ασθενείς, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και πάνω από τα μισά δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ασθενείς και ακρωτηριασμένοι δεν έχουν περίθαλψη, ενώ η κυβέρνηση Άσαντ μπλοκάρει την αποστολή χειρουργικού-φαρμακευτικού υλικού στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, καταγγέλλει ο διεθνής Οργανισμός.

 

Η μείωση του αριθμού των εμβολίων και το μολυσμένο νερό συμπληρώνουν το…παζλ της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί, με τον τύφο και την ηπατίτιδα να εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς.

 

Πάνω από 6.500 περιστατικά τύφου και 4.200 περιπτώσεις ιλαρά που συνιστά την πιο θανατηφόρα ασθένεια για τα παιδιά της Συρίας, καταγράφηκαν φέτος στην χώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 

Από τον Μάρτιο του 2011, όταν οι διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Άσαντ μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο μετά την επέμβαση των καθεστωτικών δυνάμεων, πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.