ΣΥΡΙΖΑ: Προστάτης των δανειοληπτών ή των τραπεζών;

Τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις τοκογλυφικές πρακτικές των τραπεζών; Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η αντοχή του ελληνικού λαού να αντέξει άλλη μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της ελίτ, των κερδοσκόπων και των τραπεζών και θα συνεχίσει το σχέδιο οικονομικής καταστροφής των απλών πολιτών. Αραγε ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών ή θα κάνει ότι του πουν οι τράπεζες;

 

Θα υπάρξει σύγκρουση με τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους συνεργάτες τους στις διάφορες εταιρίες κορακιών που περιμένουν πότε θα πετάξουν τους δανειολήπτες από τα σπίτια τους για να τα πάρουν κοψοχρονιά και τους δανειστές της χώρας ή θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά τα ομόλογα – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε νοσοκομεία;

 

Θα συνεχίσουμε να ταΐζουμε τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την τσέπη μας όλοι εμείς οι «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες και φορολογούμενοι και να ανεχόμαστε να επιστρέφουν μετά «εξυγιανθείσες» στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους με ένα ευρώ ανά μετοχή; 

 

Θα παρθούν πίσω όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι φωτογραφικές τροπολογίες ή θα τρομάξουμε αν μας απειλήσουν ότι θα μας διώξουν από το ευρώ; Θα πάρουμε πίσω τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, τα αεροδρόμια, τον Αστέρα και το Ελληνικό ή θα χορέψουμε τον χορό του Μελισσανίδη, του Λάτση, του Κοπελούζου, του Μυτιληναίου και του Βαρδινογιάννη;

 

Θα συγκρουστούμε με τους ολιγάρχες του πλούτου ή θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να πλουτίζουν την ώρα που υπάρχουν οικογένειες χωρίς ρεύμα;

 

Θα φορολογηθούν οι μεγαλοκαρχαρίες και οι off shore, για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια σε όποιους έχουν την ατυχία να δουλεύουν με μπλοκάκι;

 

Θα ανοίξουν οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, των υποβρυχίων, των διαγωνισμών του δημοσίου και τόσες άλλες, ή θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι ίδιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι της κρατικής μηχανής;

 

Με αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμετρηθεί.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 δεν είναι ίδιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2014. Δεν είναι ίδια τα ψηφοδέλτια με τη Θ. Τζάκρη και τον Ο. Βουδούρη, οι συναντήσεις με την Γιάννα Αγγελοπούλου, η διγλωσσία και η συνειδητή αφέλεια της «πραγματικής διαπραγμάτευσης» με τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας, γράφει ο δημοσιογράφος, Ελευθέριος Χαραλαμπόπουλος, εκ των σημαντικότερων ρεπόρτερ στην Ελλάδα και συνιδρυτής του περιοδικού Unfollow. .

 

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος κατέρχεται σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκτιμά ότι με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση εκ των αριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ επομένως έχει κάποιο λόγο για να υποστηρίζει αυτή την άποψη. 

 

Όμως, η άποψή του έχει κάποια βάση. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις τράπεζες και εγείρονται αμφιβολίες αν θα τερματίσει την πρακτική του «φτωχύνω το λαό, αναγκάζοντάς τον να πληρώσει για να συνεχίσουν να έχουν ρευστό οι χρεοκοπημένες συστημικές τράπεζες».  

 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αλλάξει αυτή την τακτική, δηλαδή να κάνει τις τράπεζες να πληρώνουν το λαό και μάλιστα να του επιστρέψουν όσα του χρωστάνε αλλά να περιμένει σε αντάλλαγμα να ανοίξουν με τη σειρά τους τη στρόφιγγα των δανείων σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί θανάσιμα από την κρίση. 

 

Προστάτης δανειοληπτών ή τραπεζών;

 

Δεν γνωρίζουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει πιο ελκυστικό το νόμο Κατσέλη. Η συμμαχία του με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη εγγυάται κάτι τέτοιο μόνο θεωρητικά. Πάντως, πρέπει ο νόμος να βελτιωθεί άμεσα υπέρ των δανειοληπτών, καθώς οι τράπεζες ανακαλύπτουν διαρκώς διάφορα κόλπα για να τον παρακάμπτουν και να υποβαθμίζουν τη σημασία του.

 

Επίσης, ακούγονται φωνές περί διαγραφής χρέων με κοινωνικά κριτήρια ή για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών σε περιπτώσεις υπερηλίκων, αλλά δεν συγκινούν ιδιαίτερα τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. 

 

Αντίθετα, το ΚΚΕ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «σεισάχθεια» σε όφελος των τραπεζών.

 

Διαβάζουμε στον «Ριζοσπάστη» ότι από τα περί της «εθνικοποίησης» των τραπεζών και τις «καταγγελίες» για τα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και από τις θέσεις για τη «σεισάχθεια» στα «κόκκινα» δάνεια, μέσα από μια διαδικασία αλλεπάλληλων αναπροσαρμογών και αναδιπλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως «προστάτης των τραπεζών» και της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων με τραπεζική ρευστότητα.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλ.Τσίπρας έδωσε τις προάλλες και νέα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, «διευκρινίζοντας» ότι η υλοποίηση της πρότασής τους για τα «κόκκινα» δάνεια θα συναρτηθεί με το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα.

 

Δηλαδή, με απλά λόγια, φούμαρα οι υποσχέσεις περί «σεισάχθειας». Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με τα γενικότερα ζητήματα του κεφαλαίου, με τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, για την οποία ο ΣΕΒ έχει επισημάνει πως «απαιτείται συντονισμένη δράση, ώστε η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσει κεφάλαια στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων».

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τα «κόκκινα χρέη» έχουν ως κριτήριο πώς θα γίνουν βιώσιμα, δηλαδή πώς θα μπορούν να αποπληρωθούν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματα τους. θυμίζουμε ότι οι ίδιοι οι τραπεζίτες εξέφραζαν επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, γιατί το κύριο ζήτημα για τις τράπεζες είναι πώς θα εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των χρεών και όχι η συγκέντρωση τίτλων ιδιοκτησίας σε συνθήκες μάλιστα που η αγορά ακινήτων ασθμαίνει.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αγωνιά για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης», που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ελπίδα να πάρουν μπροστά η καππαλιστική οικονομία και τα επιχειρηματικά κέρδη.

 

«Γιατί έχει καθυστερήσει δραματικά να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης στην EE, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Καταστατικό της,», είναι η σχετική Ερώτηση που απηύθυνε προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης…

 

Το πόσο «ριζοσπαστικές» και «φιλολαϊκές» είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το γεγονός ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με τις παρεμβάσεις των κυρίαρχων τμημάτων της ελληνικής αστικής τάξης. Είναι ολοφάνερο πλέον το γεγονός ότι συμπλέουν ακόμη και σε σημείο απόλυτης ταύτισης, σε ό,τι αφορά τα στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, στον επιτελικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΚΤ (και εταίρος της τρόικας) γύρω από τη σωτηρία του «κοινού νομίσματος» και των καπιταλιστικών οικονομιών της EE, αναφέρεται στον «Ριζοσπάστη».

 

Η άποψη του «Ριζοσπάστη» είναι σεβαστή ως φωνή αντιπολίτευσης στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον καλείται να σώσει τον ελληνικό λαό από τη στοχευμένη φτωχοποίησή του. 

 

Ισως να μην έχει μεγάλη δόση αλήθειας, όσο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τί θα πράξει στην περίπτωση που αναλάβει την εξουσία για να προστατέψει τους δανειολήπτες από τις τοκογλυφικές διαθέσεις των τραπεζών και να πάψει ο λαός να πληρώνει την κρίση των τραπεζιτών και των φίλων τους που σχηματίζουν την ελίτ βολεμένων σε αυτή τη χώρα, τόσο συνεχίζεται και ο σκεπτικισμός προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τους υποψιασμένους δανειολήπτες που θα κληθούν να ψηφίσουν στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. 

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα χαρτιά του και να δείξει ειλικρινή στάση προς τον λαό και τους δανειολήπτες λαμβάνοντας άμεσα μέτρα στήριξής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ας μην περιμένει πολλά από τους ψηφοφόρους που δεν αντέχουν άλλη μια από τα ίδια κι άλλη μια απογοήτευση και προδοσία. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr