Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία

Ο σχεδιασμός ενεργειών για την πρόληψη και την ετοιμότητα ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου του 2015 αναπτύχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) της Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, αφού καλωσόρισε  τους  παρευρισκόμενους φορείς στη συνεδρίαση, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κατά τη χειμερινή περίοδο 2014-2015, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόταν σε 24ωρη επιφυλακή, όταν επικρατούσαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Για τη νέα αντιπυρική περίοδο, που θα διαρκέσει από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου 2015, ο κ. Ψαρράς σημείωσε ότι ο Δήμος θα ακολουθήσει το πρόγραμμα επιφυλακής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την ηγεσία της οποίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την εξαίρετη συνεργασία. Όπως τόνισε, στο πλαίσιο των ενεργειών για την πρόληψη και την ετοιμότητα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει σε μόνιμη βάση δύο υδροφόρα οχήματα και προσωπικό, ενώ θα συμμετάσχει στην περιφρούρηση του Σέιχ Σου με εθελοντικές ομάδες. Επιπλέον, ανέφερε ότι, κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση καθαρισμού 160 περίπου στρεμμάτων σε περιοχές του περιαστικού δάσους και στο άλσος των λουτρών Θέρμης.  “Φέτος πρόκειται να καθαριστούν περισσότερα στρέμματα αφού ο Δήμος προμηθεύτηκε έναν ελκυστήρα με καταστροφέα και στελεχοκόπτη, ενώ θα μεριμνήσει για τον τμηματικό καθαρισμό του Σέιχ Σου” κατέληξε.

 

Ο Αρχιπύραρχος, Κωνσταντίνος Πουλτίδης, ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για τη φετινή  αντιπυρική περίοδο και θα διαθέτει σε πλήρη ετοιμότητα μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών περιπολικών σε όλη την έκταση του περιαστικού δάσους. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του δάσους με στόχο την ταχύτατη επέμβαση, ενώ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα είναι σταθμευμένα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου SL415 και ένα ελικόπτερο.

 

Στην πρόσκληση του Δήμου στη σημερινή συνεδρίαση ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, του Γ΄ Σώματος Στρατού, του Δασαρχείου, του Λιμεναρχείου, των Δημοτικών Κοινοτήτων, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ και πολλών εθελοντικών οργανώσεων. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr