Τα διαμάντια, ο καλύτερος φίλος των επενδυτών…

Ολοι θυμούνται τη Μέριλιν Μονρόε να τραγουδάει «Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος των κοριτσιών». Αποδεικνύεται, όμως, πως τα διαμάντια είναι μάλλον ο καλύτερος φίλος των ανδρών και δη των επενδυτών.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Wealth-X, οι κάτοχοι των ακριβότερων διαμαντιών είναι συλλέκτες, διαπραγματευτές επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν αγοράσει μερίδια μετοχών σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2005 και μετά, οι τιμές των διαμαντιών έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 30% και προβλέπεται να αυξηθούν κατά ακόμη 20% έως το 2017.

Εχουν, έτσι, προβληθεί από τον διεθνή Τύπο ορισμένες ηχηρές αγορές διαμαντιών όπως, για παράδειγμα, η αγορά του λεγόμενου «άψογου» διαμαντιού των 101,73 καρατίων που πουλήθηκε στον ιδιοκτήτη της καναδικής επιχείρησης κοσμημάτων πολυτελείας Χάρι Γουίνστοντ έναντι 27 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Cristies. Ο ίδιος ο Γουίνστον βάπτισε «Winston Legacy» το «άψογο» διαμάντι, που περιήλθε στα χέρια του Τζορτζ Νίκολας Χάγεκ όταν αυτός αγόρασε ένα τμήμα της εταιρείας κοσμημάτων πολυτελείας του Γουίνστον. Ο Γουίνστον εξακολουθεί να δανείζει κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στις σταρ του κινηματογράφου για να τα φορέσουν σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπως η απονομή των Οσκαρ.

Ενα άλλο ηχηρό όνομα ανάμεσα στους κατόχους διαμαντιών αμύθητης αξίας είναι εκείνο του Λεβ Λεβίεφ, του γνωστού και ως «βασιλιά των διαμαντιών», ο οποίος πέρυσι απασχόλησε τις εφημερίδες όταν μια περιστασιακή ερωτική σύντροφός του διεκδίκησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως προμήθεια από τα ορυχεία του Λεβίεφ στην Ανγκόλα. Σημειωτέον ότι η πρώην σύζυγος του Αμερικανού μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνα Τραμπ, φορούσε διαμάντια 450 καρατίων από τη συλλογή του Λεβίεφ στη δεξίωση του γάμου της το 2008.

Αμύθητης αξίας

Περίπτωση κατόχων διαμαντιών αμύθητης αξίας που απασχόλησε τον Τύπο είναι εκείνη του Λόρενς και της Αν Μαρί Γκραφ, ιδιοκτητών της εταιρείας Graff Diamonds, που έφτασαν στα όρια του διαζυγίου ύστερα από γάμο 47 ετών. Δεν χώρισαν, όμως, και εξακολουθούν να ελέγχουν από κοινού 645 εκατ. μετοχές της Graff Diamonds. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί, επίσης, ο νεότερος ανάμεσα στους δέκα πλουσιότερους κατόχους διαμαντιών, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Νταν Γκέρτλερ, του οποίου η περιουσία αποτελείται από επενδύσεις σε ορυχεία διαμαντιών και χαλκού στο Κονγκό. Ο πλούτος του συνοδεύεται από βαρύτατες υποψίες εις βάρος του καθώς έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε συμφωνίες από τις οποίες επωφελήθηκαν διεφθαρμένα στελέχη της κυβέρνησης του Κονγκό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΔΝΤ αρνήθηκε την τελευταία στιγμή να χορηγήσει στο Κονγκό δάνειο ύψους 240 εκατ. δολαρίων επειδή δεν είχε δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια εξόρυξης που είχε συνάψει το κράτος με εταιρεία του Γκέρτλερ.

Ο πλουσιότερος κάτοχος διαμαντιών είναι ο Τσενγκ Γιου Τουνγκ, επί τιμή πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας κοσμημάτων με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία, της Chow Tai Fook Jewellery Group. Είναι ο γηραιότερος από τους 10 πλουσιότερους κατόχους διαμαντιών και ο μοναδικός Ασιάτης στον κατάλογο. Η εταιρεία του έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ και έχει γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη από το 1938, όταν ο Τσενγκ άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Μακάο. Σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο τουλάχιστον 1.800 καταστημάτων κοσμημάτων και ρολογιών στην Κίνα.

 

 

Πηγή: Καθημερινή