Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ

Με εκτενή ρεπορτάζ από την Αθήνα, οι ανταποκριτές ξένων χωρών, η συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε σε αυτές τις εκλογές κάθε προηγούμενο, μεταδίδουν το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρώτη η βρετανική Guardian, η οποία καλύπτει ζωντανά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μετέδωσε τα πρώτα exit polls από την Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ηγείται με ποσοστό έως και 12%. 

«Τα exit polls δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εναντιωθεί στη λιτότητα. Δυο exit polls απεικονίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται έναντι του αντιπάλου του, της ΝΔ, με μια διαφορά της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων. Ακόμη είναι θόλο το τοπίο σχετικά με το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση φαίνεται να διεκδικούν εξίσου το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κεντρώο κόμμα «Ποτάμι». Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», επισημαίνει το BBC.

Στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit polls, αναφέρονται και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το Reuters να κάνει ειδική αναφορά στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή, που παλεύουν για την τρίτη θέση. 

«Τα πρώτα exit polls προαναγγέλλουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 35.5 – 39.5%. Ο συνδιεκδικητής, το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23-27%», λέει η βρετανική Τelegraph που ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο ίδιος μήκος κύματος, η Corriere della Sera έχει τίτλο: «Σαρώνει ο Τσίπρας». 
 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, θριαμβεύει στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, με ένα ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 35.5 – 39.5%, ενώ το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23-27%. Την τρίτη θέση φαίνεται να διεκδικούν εξίσου το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κεντροαριστερό κόμμα «Ποτάμι» με ένα ποσοστό του ψήφου που θα κυμανθεί μεταξύ 6.4 – 8%. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας εκλογικό αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «σήμερα γράφουμε ιστορία και κατακτούμε ξανά τη δημοκρατία». Αν το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές τη συμφωνία περί χρέους της Ελλάδας», γράφει η ιταλική Repubblica.

Ως το πρώτο κόμμα που εναντιώνεται στα μέτρα λιτότητας εντός της ευρωζώνης χαρακτηρίζει σε εκτενές του άρθρο τον ΣΥΡΙΖΑ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αναταράξεις στην, πληγείσα από τη λιτότητα, Ε.Ε. και εγείρει φόβους για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πρόκειται για μια ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που στέλνει ένα μήνυμα που δεν απηχεί μόνο τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά σχεδόν όλης της Ευρώπης, φέρνοντας ανακούφιση», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης». «Πρόκειται για μια σημαντικότατη νίκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα αποδείξουμε πως μπορεί να υπάρξει και μια αλλού είδους πολιτική στην Ευρώπη», λέει ο 53χρονος κρεοπώλης Αντώνης Μπαλούσης. Οι προβλέψεις λένε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει μέχρι και 158 έδρες στο κοινοβούλιο, δίνοντας του τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμα» σημειώνει το ρεπορτάζ του AFP. 

Τέλος, η γαλλική Le Monde κάνει λόγο για «μια διαφαινόμενη εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά με τη ΝΔ που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα».