Τα παπαγαλάκια θέλουν συμφωνία νέας κυβέρνησης-τρόικας

Δεν αλλάζει γραμμή η Wall Street Journal και περιμένει από τη νέα κυβέρνηση -αν είναι αριστερή και αν τελικά υπάρξει μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να κάνει μια κωλοτούμπα που θα τη θυμόμαστε όλοι και θα μας τσούζει. 

 

Την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας της νέας κυβέρνησης με την τρόικα αμέσως μετά τις εκλογές επισημαίνει η εφημερίδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση σταματά η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ 

Ενα ατύχημα είναι αρκετό για να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον υποστηρίζοντας πως αν και ένα Grexit θα ήταν σκέτη καταστροφή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Σύμφωνα με τον Νίξον, η ίδρυση και η επιβίωση της Ευρωζώνης, βασίζεται σε ένα παράδοξο. Από τη μία πλευρά, η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος εξαρτάται από την πίστη της αγοράς στη μη αναστρεψιμότητά του. Από την άλλη πλευρά, η σταθερότητά του ενδεχομένως να απαιτήσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, ως ένα τρόπο για την επιβολή πειθαρχίας μεταξύ των μελών της.

Αυτό ακριβώς το παράδοξο είναι που δοκιμάζει η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

«Το Grexit θα ήταν η νίκη όλων εκείνων των συμφερόντων που έχουν αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», αναφέρει ο Νίξον επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ενός τυχαίου Grexit είναι πραγματικός.

Συγκεκριμένα, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με την τρόικα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει γρήγορα μια περαιτέρω παράταση για να κερδίσει χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί την μακροπρόθεσμη συμφωνία με την τρόικα.

Η περαιτέρω παράταση διάσωσης είναι απαραίτητη, εν μέρει επειδή η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, ενώ τους προσεχείς μήνες θα έρθει αντιμέτωπη με νέες ωριμάνσεις χρέους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, που είτε θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια διάσωσης είτε θα επιτρέψει την ενίσχυση του δανεισμού, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Ακόμη χειρότερα, η ΕΚΤ απαιτεί από την Ελλάδα να συμμορφωθεί  με το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης ως προϋπόθεση για την ουσιαστική υποστήριξη που παρέχει αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αν η ΕΚΤ αρνηθεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει το δικό της νόμισμα για να διαφυλάξει την οικονομία από την κατάρρευση.

Το συγκεκριμένο σενάριο, δεν αποτελεί μια κενή απειλή κατά τον Νίξον. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν εκροές καταθέσεων 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και  αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας.

Ως ελάχιστη απαίτηση, η Τρόικα σίγουρα θα επιμείνει ότι δεν αλλάζει τις μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, τους φορολογικού κώδικες, τις αγορές προϊόντων και εργασίας, στις οποίες αντιτίθενται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η Τρόικα μπορεί να επιμείνει ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη συμφωνία,  ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δεσμευτεί για τις ίδιες τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν από τον κ. Σαμαρά

 

Ο αρθρογράφος δυστυχώς δεν ξεφεύγει από τα πλαίσιο σκέψης των εν Ελλάδι αρθρογράφων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τραπεζών και των κερδοσκόπων, αλλά απομένει να φανεί αν τελικά όποιος κυβερνά αυτό τον ευλογημένο τόπο αντί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του λαού του εκπροσωπεί τα ίδια συμφέροντα πάνω κάτω με εκείνα που εκπροσωπεί ο αρθρογράφος από τις ΗΠΑ και η εφημερίδα, για την οποία αρθρογραφεί. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr