Τα (πολύ) χειρότερα έρχονται για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όλα τα μηνύματα, από όπου και αν έρχονται καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και εισέρχεται σε κάτι πολύ πολύ χειρότερο που ονομάζεται Ειδικός Κανονισμός Ενισχυμένης Εποπτείας. Η εποπτεία αυτή, ο έλεγχος της κυβέρνησης δηλαδή, θα υπάρχει γιατί η Ευρώπη δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στη χώρα μας ότι θα πράξει αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν θα αποτελέσει μία νέα απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτά που απασχολούν τους δανειστές και αποφάσισαν την εποπτεία είναι το μέγεθος του ελληνικού χρέους, το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα, το έλλειμμα επενδύσεων και η υψηλή ανεργία. Οι Ευρωπαίοι δικαίως ανησυχούν καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν κάνει το παραμικρό προκειμένου να αντιμετωπίσει ουσιωδώς τα παραπάνω ζητήματα.

Έτσι λοιπόν, ο Τσίπρας συμφώνησε να υπάρχει ένας στενός έλεγχος από την τρόικα προκειμένου η χώρα να εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υπογράψει να κάνει και ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προστατεύονται. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών, της κοινωνικής πρόνοιας, της οικονομικής σταθερότητας, των εργασιακών, των αγορών προϊόντων των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης.

Από την πλευρά της η Ενισχυμένη Εποπτεία θα κάνει ανά τρεις μήνες αξιολόγηση και αν η αξιολόγηση είναι θετική τότε θα ενεργοποιούνται μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα θα παγώνουν. Επίσης, αν η αξιολόγηση είναι θετική η Ελλάδα θα εισπράττει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, που μεταφράζονται σε 600 εκατομμύρια ανά εξάμηνο.

Η Ελλάδα, λοιπόν, εισέρχεται στους κόλπους μιας πολύ σκληρής εποπτείας και τίποτα δεν δείχνει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, καθώς η οικονομία καθημερινά χειροτερεύει, κυρίως εξαιτίας των τραπεζών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τράπεζα Αττικής, που δύο μήνες μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το ταμείο των μηχανικών εξακολουθεί να εμφανίζει ζημίες 800 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η προγραμματισμένη αύξηση ήταν ύψους 198 εκατ. ευρώ. Καλύφθηκε μέχρι στιγμής κατά 89 εκατ. ευρώ, από τα οποία ο ΕΦΚΑ κάλυψε τα 70 εκατ. ευρώ εξαντλώντας το σχετικό κονδύλι που προέκυψε από τις υπουργικές αποφάσεις. Βλέπουμε δηλαδή, για ακόμη μια φορά τα λεφτά των πολιτών να χαρίζονται σε μία τράπεζα, χωρίς το παραμικρό όφελος για τους ίδιους τους πολίτες. Οι μόνοι που ευνοούνται είναι φυσικά η ίδια η τράπεζα που πήρε τζάμπα τόσα εκατομμύρια και η κυβέρνηση που με μια υπουργική απόφαση άλλαξε τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας…

Με τέτοιες κινήσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι πολύ γρήγορα θα βγούμε από την εποπτεία και θα εισέλθουμε ξανά στο μνημόνιο…