Τα πρώτα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Κουμουνδούρου, καθώς η βεβαιότητα πως δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγράφεται από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να ετοιμαστούν τα πρώτα νομοσχέδια και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση του κόμματος.

 

Προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει τη συνέπεια λόγων και έργων, με βάση τις ανακοινώσεις του προγράμματος από τη ΔΕΘ, προετοιμάζει για κατάθεση στη Βουλή με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης τέσσερα βασικά νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, διακανονισμούς για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές στο Δημόσιο, αλλά και νόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

 

1 Αποκατάσταση κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων εργασίας

 

Με το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού ?όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση? προβλέπεται «η κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μεικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μεικτά μηνιαία και 511 ευρώ μεικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί, και τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.

 

Με το νομοσχέδιο προτείνεται επίσης η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας, καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ. Οπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, «θα μπει ”φρένο” στις μειώσεις μισθών και θα δοθεί η δυνατότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με τους αγώνες του και με τις ΣΣΕ ως εργαλείο να διεκδικήσει όσα έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια του μνημονίου».

 

2 «Κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

 

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη το 20% του επίσημου ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και το 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές.

 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα ταχείας Εξωδικαστικής Διοικητικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Παράλληλα συγκροτούνται Περιφερειακές Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που αποτελούνται από δύο συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας της Διοικητικής Δικαιοσύνης ως πρόεδρος, έναν διευθυντή Υπηρεσίας ΔΟΥ της Περιφέρειας, έναν εκπρόσωπο της επαγγελματικής ένωσης του προσφεύγοντος και έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, όπου μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες.

 

Με τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπεται προστασία των μικροοφειλετών στις τράπεζες για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, καταναλωτικά δάνεια, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους νομικής επεξεργασίας της Νέας Σεισάχθειας.

 

«Εν όψει αυτών το προτεινόμενο άρθρο εντασσόμενο στο άμεσο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας», αναφέρει η εισηγητική έκθεση, «έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος και ανταποκρίνεται στην προσδοκία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την παροχή προστασίας από το κράτος στην απειλή των κερδοσκοπικών distress funds και των τραπεζών».

 

Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές στις τράπεζες κάτω των 200.000 ευρώ. Για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι 31/12/2015 και οι διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι τα τέλη του έτους.

 

3 Επαναφορά της 13ης σύνταξης

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, είχε επισημάνει ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα νομοθετηθεί η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

 

Συγκεκριμένα θα θεσμοθετηθεί η καταβολή δώρου Χριστουγέννων ως 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης.

 

Παράλληλα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες. Ο μέσος όρος της 13ης σύνταξης είναι 430 ευρώ και το συνολικό κόστος είναι 543.055.600 ευρώ για την καταβολή της 13ης σύνταξης, σύμφωνα με την κοστολόγηση της Κουμουνδούρου.

 

4 Νέο πλαίσιο για τα ΜΜΕ και επαναλειτουργία της ΕΡΤ

 

Ενα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΜΕ και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο νόμος για τη λειτουργία των ΜΜΕ θα προβλέπει την αδειοδότηση από μηδενική βάση σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, τη χορήγηση αδειών και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις με θεσμοθέτηση οικονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών κριτηρίων, κυρίως δε με την ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ.

 

Παράλληλα προβλέπεται «η αποκατάσταση της ΕΡΤ και του brand name ΕΡΤ, με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση ώστε να γίνει πραγματικά δημόσια τηλεόραση», όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στο νομοθετικό πλαίσιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει επιστροφή όσων εκ των εργαζομένων μπορούν ή επιθυμούν, οι οποίοι απολύθηκαν την 11η Ιουνίου 2013, στο νέο καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ με αξιολόγηση των προσόντων και των επιδόσεών τους πριν και μετά την 11η Ιουνίου 2013.

 

Ο νόμος για την ΕΡΤ προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν με σύμβαση αορίστου χρόνου εισπράττουν τους μισθούς υπερημερίας από τις 11/6/2013 έως την επιστροφή τους και επιστρέφουν (με συμψηφισμό) τα ποσά που τους έχουν καταβληθεί για αποζημίωση και για επίδομα ανεργίας.

 

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις και τροπολογίες που αφορούν την ανάληψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως την παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 59,4 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία της Ελλάδος, τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και τη δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης που θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας και τη θεσμοθέτηση ειδικής κάρτας μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με μικρή συμμετοχή για τους δικαιούχους

 

Πηγή: Έθνος