Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος έχει συληθεί – Στο φως εκπληκτικό βοτσαλωτό δάπεδο με ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα

Ενα ψηφιδωτό, βοτσαλωτό δάπεδο στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε την Τρίτη, μετά την αφαίρεση των χωμάτων από το συγκεκριμένο σημείο. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται πλέον μέσα στον προθάλαμο του μνημείου και προχωρούν με προσεκτικά βήματα βάζοντας ως προτεραιότητα τη συντήρηση του τάφου.

Οπως αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τοποθετήθηκε προσωρινό στέγαστρο.

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος (φωτο1) από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.


Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. (φωτο 2). Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.(φωτο 3,4). Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες. Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.


Τέλος, υπό την διεύθυνση της κ. Κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.

 

Οι ανωτέρω εργασίες θα απασχολήσουν την διεπιστημονική ομάδα εργασίας τις αμέσως επόμενες μέρες. Με την πρόοδο της αποκάλυψης του μνημείου θα εκδοθεί νέο δελτίο τύπου».

 

Η σύληση

 

Εν τω μεταξύ αυξάνονται τα σενάρια τόσο για την κατάσταση του τάφου όσο και για τον «ένοικο» του μνημείου. Οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την υπόθεση της Αμφίπολης δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αν έχει συληθεί ο τάφος, ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεν είναι μόνον η μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50 που ίσως δείχνει πως τυμβωρύχοι είχαν «προλάβει» τους αρχαιολόγους και έχουν συλήσει τον τάφο.

 

Είναι και κάποιες άλλες εκτιμήσεις γενικά για τους μακεδονικούς τάφους στη περιοχή. Μιλώντας στη «Δημοκρατία» ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης εκτιμά ότι ο τάφος μπορεί να έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά

Η αρχή πιθανότατα να έγινε από τα ρωμαϊκά χρόνια. Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου.

 

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Φάκλαρης όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα. Σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν «πειράξει» το μνημείο.

 

Ο κ. Φάκλαρης που υπήρξε και συνεργάτης του Μ. Ανδρόνικου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αναφέρει ότι είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα. Λέει χαρακτηριστικά ότι από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί.

 

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο απ’ όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.

Οσο για τον «ένοικο» του τάφου, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ήταν κάποιος επιφανής Μακεδόνας στρατιωτικός με υψηλά αξιώματα, όπως π.χ. ο Νέαρχος ένας από τους ναυάρχους του Μ. Αλέξανδρου. Ενδεχομένως, όμως, να είναι ο τάφος της γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου ενώ δεν αποκλείεται και η αδερφή του Κλεοπάτρα.

 

Μια άλλη θεωρία κάνει λόγο ακόμη και για τον Κάσσανδρο, το δολοφόνο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ’ ο οποίος μισούσε τη βασιλική οικογένεια και ίσως θα ήθελε να θεωρηθεί κι αυτός υψηλό και τιμώμενο πρόσωπο, ζητώντας να ταφεί στην Αμφίπολη.

 

Δείτε επίσης:

Κ.Περιστέρη: Προτεραιότητα στη στερέωση και συντήρηση των ευρημάτων στην Αμφίπολη