Τα σχέδια Τσίπρα για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα από τα «κρυφά χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα, στην τετράμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τόσο για εισπρακτικούς, όσο και για επικοινωνιακούς λόγους.

 

Το σχετικό ρεπορτάζ παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή «Όλα στο φως» με τον Ίωνα Τσώχο από το Radio1d.gr.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που βρίσκεται ψηλά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί μια κίνηση με ιδιαίτερο αξιακό φορτίο και συμβολισμούς για την Αριστερά θα «πέσει», νωρίτερα ή αργότερα, στις συζητήσεις με τους δανειστές για τους οικονομικούς στόχους που πρέπει να «πιάσει» η Ελλάδα, μ ε στελε΄χη του ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζουν το αντίστοιχο παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος τις μέρες του μεγάλου «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, το 2013, έθεσε όλη την εκκλησιαστική περιουσία στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οικονομική σωτηρία της.

 

Όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, δεν γίνεται λόγος για δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για συμβολή της, μέσω της φορολογίας, στην ανάταξη του ελληνικού χρέους.

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, υψηλόβαθμα στελέχη μίλησαν ακόμη και για φορολόγηση όσων πηγαίνουν στην εκκλησία και δηλώνουν  πιστοί Χριστιανοί. Εκτιμάται δε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε, όποτε χρειαστεί κι ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό αντίβαρο προς την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και γενικότερα τους πλέον «αριστερόστροφους» ψηφοφόρους, που ήδη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης πηγαίνουν για την ώρα «στις καλένδες».

 

Παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, υπενθυμίζουν σήμερα ότι επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ένας μετριοπαθής ιεράρχης, ο κ. Ιερώνυμος, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει γενικώς καλή επικοινωνία.

 

Βέβαια, αστάθμητος παράγοντας στους όποιους σχεδιασμούς ίσως απόδειχθεί το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, από το οποίο θα «καταπίνονταν» πολύ πιο δύσκολα ένα τέτοιο μέτρο.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr