Τα Χριστούγεννα η επιστροφή φόρου!

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, όταν το κράτος καλείται να επιστρέψει χρήματα στους πολίτες του, τότε παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα ή δυσλειτουργία του συστήματος!

Μόνο που οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις απλά δεν είναι πλέον συμπτώσεις! Έτσι, την ώρα που χιλιάδες έλληνες περιμένουν τις δύσκολες αυτές ώρες μία ανάσα από την επιστροφή φόρου, δεν βλέπουν τα λεφτά στο τραπεζικό λογαριασμό τους. Κι αυτό γιατί παρουσιάστηκε “εμπλοκή” στα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών λόγω των λαθών του ΕΝΦΙΑ; Και αυτό τι απασχολεί τους πολίτες; Να φροντίσουν να το λύσουν άμεσα, γιατί δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί επιπλέον χρήματα από τους φορολογουμένους, όπως την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, χωρίς πρώτα το ίδιο να έχει φροντίσει να πληρώσει την επιστροφή φόρου.

 

Όπως έγινε γνωστό, στην εκκαθάριση φόρου εισοδήματος, παρουσιάστηκε ξαφνικά… εμπλοκή καθώς δεν λειτούργησε το σύστημα διασταύρωσης ασφαλιστικών οφειλών ή τυχόν άλλων οφειλών, με αποτέλεσμα να περιμένουν μάταια χιλιάδες φορολογούμενοι την επιστροφή φόρου για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες υποχρεώσεις.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να είχαν δει τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει, από την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, από τον Αύγουστο. Ωστόσο, χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει από τον Ιούλιο μεν τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, ακόμα περιμένουν… το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης στο taxisnet.

 

Αιτία φαίνεται πως είναι ότι οι απανωτές αλλαγές και διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες επηρέασαν καθώς φαίνεται το σύστημα εκκαθάρισης και επιστροφής φόρου εισοδήματος. Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», το σύστημα θα είναι σε θέση επαναλειτουργήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και να στείλει στους δικαιούχους την επιστροφή φόρου έπειτα από τρεις και τέσσερις μήνες, κάπου κοντά στα Χριστούγεννα.

 

Να υποθέσουμε ότι το κράτος θα δείξει την ίδια ανοχή και κατανόηση, όταν εμφανιστούν πολίτες στα γκισέ της εφορίας και πουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τώρα τον ΕΝΦΙΑ γιατί παρουσιάστηκε… εμπλοκή στα οικονομικά τους και θα το πράξουν το Πάσχα του 2015; Φυσικά και όχι! Γιατί το ελληνικό κράτος έχει την απαίτηση από τους πολίτες του να είναι εντάξει και συνεπείς απέναντί του, την ώρα που το ίδιο είναι απόλυτα αφερέγγυο στις υποχρεώσεις προς τους φορολογουμένους του.

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr