Ταμεία στο «κόκκινο»: Μαύρη τρύπα 1,5 δισ. σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Στο «κόκκινο» είναι τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, με τα… μηνύματα να είναι δυσοίωνα για τη νέα χρονιά. Με βάση τους προϋπολογισμούς, η μαύρη τρύπα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ελλείμματα καταγράφονται και σε άλλους φορείς.

 

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και ο περιορισμός των εσόδων από τις εισφορές δημιουργούν οικονομικό «κενό» το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

 

Η μάχη δίνεται για να μην «ψαλιδιστούν» οι κύριες συντάξεις, καθώς… κλειδωμένες φαίνεται πως είναι οι μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Από τη νέα χρονιά μπαίνει σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με αποτέλεσμα κάθε φορά που προκύπτει οικονομικό πρόβλημα να περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές.

 

Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

 

• ΙΚΑ. Σε 941 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται για το 2015 το έλλειμμα στον κλάδο συντάξεων του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας. Με βάση τον προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη κατά 6,42% σε σχέση με τη φετινή χρονιά (με τη μείωση να φτάνει το 9,57% συγκριτικά με το 2013).

 

Μειωμένες αναμένεται να είναι και οι εισπράξεις από τις εισφορές αν και ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

 

• ΟΑΕΕ. Σε 547 εκατομμύρια υπολογίζεται τη νέα χρονιά το έλλειμμα του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τον προϋπολογισμό. Μάλιστα ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως στο τέλος του έτους η κατάσταση θα είναι χειρότερη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συντάξεις.

 

«Αγκάθι» αποτελεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 279 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως έλλειμμα 12 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζει και ο κλάδος επικούρησης του Ταμείου.

 

• ΕΤΕΑ. Είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως 350 εκατομμύρια θα πάνε για συντάξεις παρελθόντων ετών που είναι σε εκκρεμότητα. Παράλληλα αναφέρεται πως το ποσό των 376 εκατομμυρίων θα βρεθεί από μειώσεις στις συντάξεις με βάση τον νόμο 4052/2012.

 

Ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως αν δεν βρεθεί λύση είναι ορατός ο κίνδυνος μειώσεων κοντά στο 10%. Σε μία προσπάθεια να δοθεί οικονομική «ανάσα» στο Ταμείο θα μεταφερθούν χρήματα από το ΑΚΑΓΕ (από τις εισφορές που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές).

 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο κατά 5,2%.

 

• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μειωμένο εφάπαξ θα πάρουν όσοι υπέβαλαν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά (και οι οποίοι θα πάρουν τα χρήματα μετά τον Μάρτιο του 2015). Πάντως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο συντελεστής υπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές σε ποιο ύψος θα κινηθούν οι μειώσεις.

 

Συνολικά 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή μέχρι και έναν χρόνο για την καταβολή της παροχής. Από αυτούς 4.500 πρόλαβαν και αποχώρησαν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα πάρουν το εφάπαξ χωρίς νέα μείωση.

 

Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις, ανάλογα με το αν η έξοδος από το Δημόσιο έγινε μέσα στο 2013 ή το 2014. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ήδη το βοήθημα έχει «ψαλιδιστεί» κατά 38% και διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 29.000 ευρώ.
 

ΕΤΑΑ: Αγωνία για το μέλλον του Ταμείου των υγειονομικών

 

Προσπάθεια να περιορίσει το χάος και τη σπατάλη καταβάλλει η διοίκηση του Ταμείου των υγειονομικών.

 

Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντώνης Σελλιανάκης, δήλωσε στο «Εθνος» ότι εγκρίθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου μηχανογράφησης του Ταμείου, προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το Ταμείο κινδυνεύει να πάψει να δίνει συντάξεις, καθώς, λόγω έλλειψης λογιστικού και συστήματος μηχανογράφησης, δεν είναι σε θέση να εισπράττει εισφορές.

 

Το πρόσφατο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας για την περίοδο έως το 2012 περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα το μέλλον του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ και των ασφαλισμένων του.

 

Αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών, δύο μέτρα και δύο σταθμά στη χορήγηση συντάξεων και ένα μεγάλο πλήθος παρατυπιών που έχουν οσμή σκανδάλου.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), που ζήτησε τον έλεγχο, αποφάσισε να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για το όργιο κακοδιοίκησης που προκύπτει από το πόρισμα. Το προεδρείο του ΙΣΑ πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση στα γραφεία του Ταμείου.

 

Χιλιάδες υγειονομικοί (γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι) παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο Ταμείο τους, οι συντάξεις του οποίου δεν είναι από το 2015 εγγυημένες από το κράτος (νόμος 3863/2010). Στην περίπτωση, δηλαδή, που το ΤΣΑΥ χρεοκοπήσει, δεν θα είναι σε θέση να χορηγεί συντάξεις.

 

Οι οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, καθώς δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες. Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και έδειχνε ότι, για να είναι το Ταμείο βιώσιμο, πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση εισφορών κατά 70% και μείωση των συντάξεων κατά 40%.

 

Το πόρισμα των επιθεωρητών αποκάλυψε κυριολεκτικά σημεία και τέρατα: Ελλειψη ισολογισμών, λογιστικών βιβλίων και μητρώου παγίων. Αναξιοπιστία οικονομικών καταστάσεων. Προϋπολογισμοί υπερτιμημένοι στα έσοδα και στα έξοδα.

 

Εντοπίστηκε, επίσης, μη αξιόπιστη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης και καθυστέρηση δύο ετών στη χορήγηση της σύνταξης, χωρίς ηλεκτρονική παρακολούθηση της αίτησης όπως προβλέπεται νομικά.

 

Οι επιθεωρητές εντόπισαν σωρεία παραβάσεων, απευθείας αναθέσεις, αυθαίρετες παρατάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων, πλημμελή παρακολούθηση, μη διεξαγωγή διαγωνισμών, έλλειψη εποπτείας και σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

 

Δεν καταρτιζόταν ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών, πολλές από τις οποίες γίνονταν με απευθείας ανάθεση.

 

Αρκετές δαπάνες ενταλματοποιούνταν με τιμολόγια που εκδίδονταν είτε αναδρομικά είτε έως και 15 μέρες πριν από το τέλος της περιόδου τιμολόγησης.

 

Πηγή: Έθνος