Ταραχές στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

Στη σύλληψη 350 ατόμων έχει προχωρήσει η αστυνομία έπειτα από τις ταραχές στο κέντρο της Φρανκφούρτης κατά τις οποίες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής λιτότητας με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων της νέας έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 1,3 δισεκ. ευρώ, έκαψαν περιπολικά της αστυνομίας, επετέθησαν κατά δημαρχείου περιοχής της πόλης και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις αφού πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και λάστιχα.

 

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε τις συλλήψεις με μήνυμά της στο Twitter. Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και 80 δέχθηκαν επίθεση με σπρέι, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης.

 

Κλοιός ασφαλείας έχει σχηματιστεί γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δημαρχείο της πόλης έγινε στόχος επιθέσεων των διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια στο ισόγειο του κτιρίου. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν λάστιχα στους γύρω δρόμους και η πυροσβεστική επενέβη για να σβήσει τις φωτιές.

 

Στην περιοχή της παλιάς όπερας της Φρανκφούρτης, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίσθηκε, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας.

 

To κίνημα του Blockupy επέρριψε την ευθύνη των επεισοδίων στην αστυνομία, καταλογίζοντάς της ανάπτυξη δυνάμεων «με σενάριο εμφυλίου πολέμου, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση». Από την πλευρά της, η αστυνομία είχε ήδη από νωρίς μιλήσει για «πολύ επιθετικό κλίμα» απέναντί της.

 

Κατόπιν πρόσκλησης του αντικαπιταλιστικού Blockupy, δεκάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν από νωρίς το πρωί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εγκαινίασε τη νέα της έδρα στις 11.00 (τοπική ώρα).

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της Πολιτικής της Λιτότητας αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς εκτός από τα λεωφορεία που κατέφτασαν στην Φρααγκφούρτη από αρκετές πόλεις της γερμανικής επικράτειας, ακόμη 40 λεωφορεία ήρθαν από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ανέμεναν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 800 από το Βερολίνο με ειδικά ναυλωμένο τρένο. Εξήντα λεωφορεία προερχόμενα από 39 ευρωπαϊκές πόλεις κατευθύνονται προς την Φρανκφούρτη.

 

Η αστυνομία της πόλης έχει κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς, υδροφόρες και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει την διαδήλωση κατά της λιτότητας.

Εκτός από Γερμανούς, το «παρών» έχουν δώσει υποστηρικτές του κινήματος και από άλλες χώρες, κυρίως από την Ιταλία.

Ντράγκι: Αστοχες οι επικρίσεις κατά της ΕΚΤ 

Κι ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας εξέφραζαν την οργή τους στο κέντρο της Φρανκφούρτης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωνε ότι οι επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική της στην κρίση έχουν λάθος στόχο.

 

«Ως ευρωπαϊκός θεσμός που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καρδιά της κρίσης, η ΕΚΤ έγινε το επίκεντρο των επικρίσεων εκ μέρους εκείνων που είναι οργισμένοι με την κατάσταση», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, χαρακτηρίζοντας αναμφίβολα «άδικες» τις κατηγορίες και εξηγώντας πως «σκοπός των ενεργειών μας ήταν κυρίως να αμβλύνουμε τα σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες».

 

«Οι άνθρωποι ζουν δύσκολες καταστάσεις», παραδέχθηκε αναφερόμενος στους ανέργους και στα θύματα της οικονομικής κρίσης.

 

«Υπάρχουν ορισμένοι, όπως οι πολυπληθείς διαδηλωτές που βρίσκονται έξω σήμερα, που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Θέλουν μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη με μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Και άλλοι, όπως τα λαϊκιστικά κόμματα που έχουμε δει να εμφανίζονται παντού στην Ευρώπη, που θεωρούν ότι η Ευρώπη κάνει υπερβολικά πολλά. Η απάντησή τους είναι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας και η διεκδίκηση της οικονομικής κυριαρχίας» εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι.

 

«Κατανοώ τι πυροδοτεί αυτές τις απόψεις και για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Αλλά στην πραγματικότητα, κανένα από αυτά τα ρεύματα δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις στην κατάσταση που ζούμε σήμερα», πρόσθεσε.

 

«Η αλληλεγγύη είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι δίκαιο οι χώρες να υποστηρίζουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη δεν είναι μία πολιτική ένωση στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες πρέπει μονίμως να πληρώνουν για τις άλλες».

 

Οπως συνήθως, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ζήτησε την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών.