Ταραχές στο Χονγκ Κονγκ

Είκοσι έξι άνθρωποι συνελήφθηκαν στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν αργά χθες βράδυ έως και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μεταξύ της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ και φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν χώρο διαμαρτυρίας που είχε εκκενωθεί χθες με επέμβαση των δυνάμεων της τάξης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι διαδηλωτές, που παρέμειναν πολλές ώρες στους δρόμους, κατάφεραν να καταλάβουν εκ νέου κεντρική οδό της πυκνοκατοικημένης εμπορικής συνοικίας Μονγκόκ, στην ηπειρωτική πλευρά της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, 9.000 διαδηλωτές μετείχαν στην κινητοποίηση και 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές.

 

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν διαλύσει χθες το πρωί τις σκηνές των διαδηλωτών στο χώρο αυτό, και οι περισσότεροι ακτιβιστές είχαν εγκαταλείψει το σημείο. Ωστόσο οι διαδηλωτές επέστρεψαν μαζικά στο σημείο αυτό χθες το βράδυ σπεύδοντας να στήσουν ξανά οδοφράγματα, ενώ χιλιάδες άλλοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία αποκλείοντας έτσι την κεντρική οδική αρτηρία. Κρατούσαν ομπρέλες και φορούσαν μάσκες για να προστατεύονται από τα σπρέι πιπεριού και τα ρόπαλα που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να τους απωθήσει.

 

Οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν με την ανατολή του ήλιου από την περιοχή.

 

Αυτή η νύχτα ταραχών απειλεί την επανάληψη του διαλόγου που πρότεινε η κυβέρνηση στους φοιτητές, πρωτοστάστες στο φιλοδημοκρατικό κίνημα, για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις στους δρόμους.

 

Οι αποκλεισμοί κεντρικών οδών που σημειώνονται από τις 28 Σεπτεμβρίου έχουν διαταράξει τη δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ και την καθημερινότητα τουλάχιστον επτά εκατομμυρίων κατοίκων του εδάφους αυτού στο νότιο άκρο της Κίνας, που γνωρίζει τη χειρότερη πολιτική κρίση μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

 

Η αστυνομία προφυλάκισε για λίγες ώρες φωτογράφο του πρακτορείου Getty Images. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε την κράτηση του φωτογράφου και ζήτησε να τερματιστεί ο “εκφοβισμός” των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις. “Η αστυνομία έχει απειλήσει και άλλους δημοσιογράφους στα σημεία των διαδηλώσεων: έναν τον απείλησε με ξυλοδαρμό σε περίπτωση που προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο. Οι μέθοδοι αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των μέσων ενημέρωσης να καλύπτουν το θέμα αυτό που είναι σε εξέλιξη”, επισημαίνει η Ένωση Ανταποκριτών.