Ταξίδι στην Τουρκία προγραμματίζει ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό

aleksis-tsiprasΣτο πλαίσιο της αντίληψης που υπάρχει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε χώρα-κλειδί στην ΕΕ, εάν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των τεράστιων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει ότι οι λύσεις δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές και ότι η Τουρκία παίζει μεγάλο ρόλο στην προσφυγική κρίση. Για τον λόγο αυτό προετοιμάζει επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα μετά τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός διοργανώνει συνάντηση με δημάρχους και μητροπολίτες πέντε νησιών που έχουν επιβαρυνθεί περοσσότερο από το προσφυγικό κύμα: πρόκειται για τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, την Σάμο και την Λέρο.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και θα αναζητηθούν λύσεις, όπως και αντισταθμιστικές δράσεις για τους κατοίκους των νησιών αυτών, που θα χρηματοδοτηθούν από τα 500 εκατ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων.

Εξάλλου, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό θα επισκεφθεί τη Λέσβο, για να δει από κοντά τα προβλήματα καταγραφής και φιλοξενίας, αλλά και για να δοθεί το μήνυμα στους κατοίκους των νησιών ότι η Ευρώπη δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις