Τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το τελευταίο τους χαρτί φαίνεται να παίζουν οι τράπεζες, καθώς βλέπουν καθαρά πλέον ότι οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια δεν παίρνουν στα σοβαρά τους εκβιασμούς των τραπεζών και δεν σπεύδουν, όπως θα ήθελαν οι τράπεζες, να πάνε και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Γι αυτό και οι τράπεζες χρησιμοποιούν τώρα τον εκβιασμό του πλειστηριασμού για να φοβίσουν τους δανειολήπτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Σκοπεύουν λοιπόν να στείλουν προειδοποιητικές επιστολές σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν αρρύθμιστα δάνεια, αλλά αδιαφορούν για τις απειλές των τραπεζών. Επιστολές θα λάβουν όσοι έχουν δόσεις σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, με την απειλή της ενεργοποίησης διαδικασιών πλειστηριασμού για τα ακίνητα που έχουν προσημειώσει, αλλά και όσοι έχουν δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

Δεν πρέπει όμως να κρατάνε και μεγάλο καλάθι οι τραπεζίτες γιατί πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να φοβίζουν κανέναν. Αντίθετα, είναι οι ίδιοι που πρέπει να φοβούνται, καθώς ξέρουν πολύ καλά ότι οι δανειολήπτες δεν φοβούνται τις απειλές τους. Αυτό φάνηκε ήδη από το πρόσφατο παρελθόν καθώς η ανταπόκριση των δανειοληπτών στις δύο προηγούμενες επιστολές ήταν πολύ μικρή και στην καλύτερη περίπτωση έφτασε το 20% για κόκκινα στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα, οι δανειολήπτες που θα πάρουν την προειδοποιητική επιστολή από την τράπεζα θα πρέπει να ανταποκριθούν εντός 15 ημερών. Αν δεν το κάνουν η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό ακινήτου.

Αλλά οι τραπεζίτες γνωρίζουν επίσης καλά ότι οι δανειολήπτες, και να θέλουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απειλές τους. Γιατί μέχρι το τέλος Ιουλίου οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ θα ακολουθήσει και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη οι τραπεζίτες έχουν ακόμη έναν λόγο να φοβούνται. Κι αυτός είναι ο χαμηλός βαθμός σωτηρίας για δάνεια που έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι τα 7 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια ξανακοκκινίζουν πολύ σύντομα, μια και οι δανειολήπτες πρέπει να ζήσουν και πληρώσουν τους αυξημένους φόρους. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών έχουν φτάσει το ποσό ρεκόρ, των 108 δισ. ευρώ, με το 67% των επιχειρηματικών δανείων, το 42% των στεγαστικών και το 55% των καταναλωτικών να είναι σε καθυστέρηση από 30 μέρες έως 3 μήνες. Την ίδια ώρα τα 27 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης. Πρόκειται για δάνεια που είτε προς το παρόν δεν εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, αλλά οι τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για δυσκολίες των δανειοληπτών σχετικά με την εμπρόθεσμη αποπληρωμή τους, είτε έχουν ρυθμιστεί πρόσφατα και γι’ αυτό χρήζουν στενότερης παρακολούθησης για εύλογο χρονικό διάστημα.

Άρα οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι. Και πιο πολύ γιατί οι λύσεις που πρότειναν στους δανειολήπτες ήταν και ανέφικτες και ωμός εκβιασμός.

Αλλά υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος που είναι ίσως ο σημαντικότερος. Ότι οι δανειολήπτες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Κι εκεί θα βγουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των τραπεζών και όλες οι παρανομίες που έχουν κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά την έκδοση των δανείων, που παραπληροφορούσαν τους πελάτες τους ή δεν τους ανέφεραν όλους τους όρους, ενώ κατά σύστημα έδιναν δάνεια με καταπάτηση ακόμη και κοινοτικών οδηγιών.

Άρα δεν πρόκειται για τη τελευταία ευκαιρία των δανειοληπτών, αλλά για τη τελευταία ευκαιρία των τραπεζών να μαζέψουν χρήματα, καθώς βλέπουν ότι στενεύουν γι αυτές τα περιθώρια διάσωσης.