Τελεσίγραφο Λοβέρδου για τα χρέη των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Προθεσμία δυο εβδομάδων σε ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για να προχωρήσουν σε ρύθμιση και τελικά εξόφληση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, με επιστολή που έστειλε στους ιδιοτκήτες τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με λουκέτο.

 

«Είναι τεράστιο πρόβλημα. Είναι οφειλές περίπου 140 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι μία πρακτική που ίσως ο νόμος δεν την κατοχυρώνει απόλυτα, αυτών των μεταλυκειακών ιδρυμάτων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ο νομοθέτης, αν το πάρεις με το γράμμα της διατύπωσής του, δεν επιτρέπει ρυθμίσεις. Αλλά επειδή έχει γενικώς επικρατήσει το ότι ακόμη κι όταν αφορά εκχωρημένα δημόσια αγαθά επιτρέπονται οι ρυθμίσεις γίνεται αυτή η πρακτική εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στον Real fm.

Και πρόσθεσε: «Οταν όμως ο άλλος, όπως αυτά τα ΙΕΚ που έκλεισα, δεν πληρώνει καθόλου, δεν μπορεί να είναι στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και να φωτογραφίζεται δίπλα μας. Οταν ο άλλος έχει άλλες οφειλές ρυθμισμένες και άλλες αρρύθμιστες, και αδιαφορεί για τις αρρύθμιστες, δεν μπορεί να είναι στον χώρο. Γι’ αυτό είπαμε πριν από 20 ημέρες περίπου, ότι σε 15 ημέρες τους καλούμε αυτούς που οφείλουν και μιλάμε τώρα για τρεις μεγάλες περιπτώσεις και για καμιά 50αριά μικρές, περιφερειακές ή τοπικές, εταιρειών που άλλα χρέη τα έχουν ρυθμίσει και άλλα είναι αρρύθμιστα, να πάνε στο ΙΚΑ και να τα ρυθμίσουν. Αδιαφόρησαν. Με ενημέρωσε ο κ. Σπυρόπουλος ότι ουδείς εξ αυτών, εμείς έχουμε πλήρεις καταλόγους των οφειλών, πήγε να ενδιαφερθεί και να πει “τι είπε το υπουργείο Παιδείας, μήπως μας απειλεί;” και είναι περίοδος εγγραφών τώρα. Φαίνεται θα ισχυριστούν “το είπατε σε συνέντευξη εμείς δεν το ακούσαμε”».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Γι’ αυτό λοιπόν, πράγματι έστειλα μία επιστολή στην οποία τους λέω ότι “εσείς κύριοι οφείλετε”. Προσέξτε κάνουν και την τεχνική να αλλάζουν επωνυμία εταιρείας και τα ίδια πρόσωπα να ασκούν την ίδια δραστηριότητα υπό άλλη εταιρική μορφή. Εδώ όμως το νομικό συμβούλιο του κράτους, εν ολομελεία, έχει πει ότι όπου υπάρχει συνυπευθυνότητα του νέου προς το παλιό μεταφέρονται και οι οφειλές.Οπου λοιπόν υπάρχει συνυπευθυνότητα εμείς λέμε με την επιστολή μας,ελάτε σε 15 ημέρες να τις ρυθμίσετε γιατί μετά θα κλείσουμε και εσάς. Και σας διαβεβαιώνω ότι το εννοώ. Και δεν έχω κανένα κίνητρο άλλο παρά να τακτοποιηθεί αυτός ο χώρος».

 

Επίσης ανέφερε: «Ηρθε μάλιστα η Ένωσή τους την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο και είπε ότι “εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα μέτρα γιατί θέλουμε πραγματικά ο χώρος να ξεκαθαρίσει”. Θέλουμε να κάνουμε πρόσκληση όλων των πρεσβειών, που έχουμε την ελπίδα οι σπουδαστές τους να έρθουν από τις χώρες τους εδώ, να τους παρουσιάσουμε εκπαιδευτικά προϊόντα τα οποία αυτή η μορφή εκπαίδευσης παρέχει. Να φέρουμε κόσμο στην Ελλάδα. Είναι ζήτημα τιμής για την ελληνική Δημοκρατία να τακτοποιήσει τον χώρο αυτό».