Τέλος στα τυχερά παιχνίδια μέσω τηλεόρασης

Την πλήρη απαγόρευση της διενέργειας τυχερών παιγνίων στην τηλεόραση προωθεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

 

Η ανεξάρτητη αρχή ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι υπέβαλε εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προτείνοντάς του την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να απαγορευθούν τα τυχερά παίγνια που παίζονται και μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κατά την ΕΕΕΠ, «η απαγόρευση είναι ενδεδειγμένη για λόγους προστασίας του κοινού και κυρίως των ανηλίκων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Στην πράξη, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή, η ΕΕΕΠ επιχειρεί να προστατέψει τους πολίτες από τη «ληστρική» επιδρομή που εφαρμόζεται από ορισμένα κανάλια τα οποία επιχειρούν, και ορισμένες φορές τα καταφέρνουν, να «γδύνουν» ολοσχερώς τηλεθεατές. Αυτό ισχύει κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ανήλικοι κ.λπ.) που περνούν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι. «Το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αρνητικού σχολιασμού των πολιτών, τροφοδοτώντας τη δημόσια σφαίρα με αρνητικά σχόλια και με την επισήμανση του κινδύνου που διατρέχουν τα νοικοκυριά, οι ανήλικοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που, κατ’ ανάγκη, περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μπροστά στην τηλεόραση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕΠ.

Παράγοντες της Επιτροπής αναφέρονται στην προσπάθεια εξαπάτησης των τηλεθεατών από ορισμένα κανάλια. Επίσης κάνουν λόγο για παρότρυνση των τηλεθεατών από την πλευρά των διοργανωτών να καλούν επανειλημμένως τις γραμμές υψηλής χρέωσης έτσι ώστε να μπουν στις κληρωτίδες που θα τους δώσουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.

Η προσπάθεια δε εξαπάτησης των τηλεθεατών φέρεται να έχει καταγγελθεί πολλές φορές, τόσο στην ΕΕΕΠ, όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Τέλος, η ΕΕΕΠ φέρεται να εισηγείται το συγκεκριμένο μέτρο στην πολιτική ηγεσία, καθώς αυτό είναι συνεπές προς την πολιτική περιορισμού των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας. «Από τη συνολική εικόνα που έχει αποκομίσει η ΕΕΕΠ, τόσο από τους ελέγχους των καταγγελιών και τα καθημερινά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας του κοινού όσο και από τις επισημάνσεις του ΕΣΡ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που διαπιστώνει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την πάγια νομολογία του».