Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη

asteroeidis

Συνήθως όταν ένας αστεροειδής πρόκειται να περάσει δίπλα από τη Γη, η NASA μας προειδοποιεί αρκετά νωρίτερα. Στην παρούσα περίπτωση, όμως, η NASA κατάφερε να επιβεβαιώσει την πορεία του αστεροειδή ονόματι «2015 ΤΒ145» μόλις 3 εβδομάδες πριν. Ο εν λόγω αστεροειδής αναμένεται να περάσει δίπλα από τον πλανήτη μας το ερχόμενο Σάββατο, στις 31 Οκτωβρίου.

Για την ακρίβεια, ο διαχειριστής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν προειδοποίησε την Επιτροπή Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας για την πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2013. Συγκεκριμένα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος: «Από τις πληροφορίες που έχουμε, δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με έναν αστεροειδή που θα απειλήσει τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά αν είναι να έρθει σε τρεις εβδομάδες … προσευχηθείτε».

Με εκτιμώμενη διάμετρο 210 έως 650 μέτρα και ταχύτητα 125.529 χιλιομέτρων ανά ώρα, ο αστεροειδής «2015 TB145» ταξιδεύει κατά μήκος μιας «εξαιρετικά εκκεντρικής» τροχιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA η ταχύτητά του, η οποία φτάνει τα 35 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, είναι «ασυνήθιστα υψηλή».

Τα ευχάριστα νέα, ωστόσο είναι πως ο γιγαντιαίος διαστημικός βράχος, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις στις 10 Οκτωβρίου, δεν αποτελεί απειλή για οποιονδήποτε πληθυσμό του πλανήτη.

Ο αστεροειδής «2015 TB145» θα είναι ορατός αργά στις 30 Οκτωβρίου και κατά το ξημέρωμα της 31 Οκτωβρίου. Υπολογίζεται πως περίπου στις 11.14 π.μ. ο αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη, καθώς θα απέχει μόλις 498.897 χιλιόμετρα. Η τελευταία φορά που ένας αστεροειδής ήρθε τόσο κοντά στο πλανήτη μας ήταν το 2006, αν και η NASA είχε προβλέψει τον ερχομό του πάνω από ένα χρόνο πριν.

Η επόμενη φορά που κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί, είναι στις 7 Αυγούστου του 2027, όταν ο αστεροειδής «1999 AN10» θα περάσει σε απόσταση περίπου 390.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Η NASA υπολογίζει ότι όλοι οι γνωστοί «δυνητικά επικίνδυνοι» αστεροειδείς έχουν λιγότερο από 0,01 τοις εκατό πιθανότητα να χτυπήσουν τη Γη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ενός μετεωρίτη, που προκάλεσε κάποιου είδους ζημιά στη Γη, συνέβη τον Φεβρουάριο του 2013, όταν μια γιγαντιαία βολίδα επηρέασε την ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική Ρωσία. Παρά τη φωτεινότητα της, ήρθε χωρίς προειδοποίηση, εξαιτίας του ότι βρισκόταν εξαιρετικά κοντά στον Ήλιο.

Η NASA έχει αναγνωρίσει 13.256 αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη, από τα οποία τα 1.635 θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς λόγω του μεγέθους τους.