Τέσσερα σενάρια για το Ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην τελική ευθεία βαδίζει η «επιτροπή σοφών» για το Ασφαλιστικό, με στόχο να καταθέσει το πόρισμά της εντός του πρώτου 10ημέρου του Οκτωβρίου.

Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα σενάρια για τη νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται τρόποι εφαρμογής ενιαίων κανόνων για εισφορές και παροχές και για τους παλιούς ασφαλισμένους (πριν από το 1993), όπως και μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση και της λειτουργίας του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τα σενάρια για το νέο Ασφαλιστικό, η επιτροπή εξετάζει δυνατότητες εφαρμογής ενιαίων κανόνων για εισφορές αλλά και παροχές στους ήδη ασφαλισμένους και κυρίως στους παλιούς, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1/1/1993. Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων, για τους οποίους ισχύουν πολλαπλά και ενίοτε προνομιακά καθεστώτα.

Σε εισηγήσεις που δέχεται η επιτροπή εξετάζεται η θεσμοθέτηση ενιαίων ποσοστών και βάσης υπολογισμού εισφορών, όπως και ενιαιοποίηση παροχών, με πρόταση για ενιαίο τρόπο υπολογισμού συντάξεων, σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα για τους νέους ασφαλισμένους. Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται είναι και η αναπροσαρμογή επικουρικών συντάξεων, οι οποίες δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης εισφορών-παροχών και αποφυγής νέων οριζόντιων μειώσεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Οσον αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων, η επιτροπή, που αναζητά μια εναλλακτική αρχιτεκτονική για τον δημοσιονομικό στόχο του μνημονίου με εξορθολογισμό ανισοτήτων, ενιαιοποίηση κανόνων κ.λπ., δεν έχει καταλήξει αν θα οδηγηθούμε σε ένα Ταμείο με διαφορετικούς κλάδους ή σε τρία Ταμεία. Ζητούμενο είναι η επιτάχυνση των εργασιών, ώστε το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη (ή την πρώτη εβδομάδα) να υπάρχει πόρισμα, ώστε να ξεκινήσει εθνικός διάλογος.

Πηγή: Έθνος