Τέσσερα υπερυπουργεία και δύο μετονομασίες υπουργείων

Τέσσερα νέα υπουργεία, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, θα συστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα δυο άλλα υπουργεία θα μετονομαστούν. Συνολικά η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει 10 υπουργεία σε σύγκριση με τα 19 που είχε η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

Αναλυτικότερα, συνιστάται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων:

 

1) Εσωτερικών,

2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και

4) Μακεδονίας Θράκης.

Συνιστάται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων:

1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,

2) Ναυτιλίας και Αιγαίου,

3) Τουρισμού και

4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 

Επίσης, συνιστάται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων:

 

1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και

3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων:

1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και

2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ