Τεταμένο το κλίμα στα Πανεπιστήμια εν όψει Πολυτεχνείου

Σκηνικό έντασης εξακολουθεί να επικρατεί στο χώρο των Πανεπιστημίων, λόγω των αυστηρών μέτρων που προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές υπό το φόβο καταλήψεων ενόψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Μετά χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο στη Νομική το πρωί, όσο και το βράδυ στο Πολυτεχνείο, σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, αντιδρώντας στο lock out.

 

Οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου θέλουν να οχυρώσουν τις σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ώστε να αποφύγουν καταλήψεις και καταστροφές στα ιδρύματα έως τη Δευτέρα, που θα κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείου.

 

Ανοιχτό θα μείνει μόνο το ΕΜΠ, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. ΕΚΠΑ και Οικονομικό αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να κλείσουν τα κεντρικά τους κτίρια και να αναβάλουν όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

 

Να οχυρώσουν τις σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας επιχειρούν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Οικονομικού, ώστε να αποφύγουν καταλήψεις και καταστροφές στα ιδρύματα έως τη Δευτέρα, που θα κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Το φιτίλι άναψε όταν το βράδυ της Τετάρτης οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Οικονομικού ζήτησαν τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων.

 

Στο ΕΚΠΑ η διοίκηση του ιδρύματος είχε ενημερωθεί για την απόφαση φοιτητών της Νομικής Σχολής να προχωρήσουν σε κατάληψη και έτσι αποφάσισαν να κλείσουν η σχολή και η πρυτανεία.

 

Το πρωί μία ομάδα φοιτητών επιχείρησε να μπει στη Νομική, αλλά τους εμπόδισαν τα ΜΑΤ. Ακολούθησαν επεισόδια και συμπλοκές φοιτητών με αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα δύο φοιτητές από το Οικονομικό της Νομικής να βρεθούν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

 

Αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε στον παράδρομο της Ακαδημίας, όπου ομάδες αντίπαλων φοιτητικών παρατάξεων διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους, χωρίς όμως άλλα παρατράγουδα.

 

Χθες το απόγευμα περίπου 3.000 φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή -με μικροεντάσεις στο ύψος της Νομικής- και στη συνέχεια κατέληξαν στο Πολυτεχνείο.

 

Εκεί, περίπου 300 άτομα προσπάθησαν να εισβάλλουν στον χώρο του ιδρύματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο απώθησαν το πλήθος κι έκαναν χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Στη συνέχεια περίπου 200 άτομα κατευθύνθηκαν προς την ΑΣΟΕΕ.

 

Δείτε επίσης:

Φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ