«Θα αντιμετωπίσουμε ένα μικρό τσουνάμι επιπλέον φοιτητών»

Εως και το 80% των φοιτητών σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν ζητήσει μετεγγραφή προς πανεπιστήμιο της Αθήνας.

 

Ετσι, οι αιτήσεις που έχουν δεχθεί τα κεντρικά ΑΕΙ από πρωτοετείς περιφερειακών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν τον αριθμό των φοιτητών τους έως και κατά 150%. Οι αριθμοί αυτοί, που αναφέρθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων από τους ίδιους, επιβεβαιώνουν το μεγάλο πρόβλημα που θα προκληθεί τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά πανεπιστήμια αλλά και ΤΕΙ λόγω της επαναφοράς των μετεγγραφών μετά την κατάργησή τους το 2010. «Θα αντιμετωπίσουμε ένα μικρό τσουνάμι επιπλέον φοιτητών», δήλωσε χθες, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο προ του 2010 δεχόταν πολλούς πρωτοετείς από μετεγγραφή από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδικότερα, το ζήτημα των μετεγγραφών ήταν το βασικό της συζήτησης που είχαν οι πρυτάνεις με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο στη σύνοδό τους το περασμένο Σάββατο. Οι ηγεσίες του υπ. Παιδείας και των ΑΕΙ βρίσκονται σε αδιέξοδο διότι ο νόμος 4264, που ψηφίστηκε φέτος, προσδιορίζει ακριβώς τους δικαιούχους μετεγγραφής (παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ.) ενώ ο κ. Λοβέρδος με μια επιπλέον ρύθμιση εντός του θέρους έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής και σε όσους πληρούν οικονομικά κριτήρια. Για το θέμα ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι το σύστημα των μετεγγραφών θα εφαρμοστεί με την ισχύουσα μορφή μόνο το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και ότι θα συζητηθεί εκ νέου ενόψει της επόμενης χρονιάς, αφού προηγουμένως γνωμοδοτήσει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Από την άλλη, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στα πανεπιστήμια -για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω αύξησης του αριθμού των φοιτητών- να αξιοποιηθούν οι ομότιμοι καθηγητές για τη διδασκαλία και των προπτυχιακών μαθημάτων (επιτρέπεται ήδη για τα μεταπτυχιακά), κατόπιν απόφασης του οικείου Τμήματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκ των πρυτάνεων ήταν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί. Αντίθετα, ζήτησαν να μπορούν να αξιοποιήσουν τα ταμειακά τους υπόλοιπα για να προσλάβουν πανεπιστημιακούς υποτρόφους που θα τους αξιοποιήσουν για τη διδασκαλία μαθημάτων. Ο κ. Λοβέρδος τους έδωσε το «πράσινο φως» καθώς δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.


Από τους πρυτάνεις ετέθη, επίσης, και το ζήτημα της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ. Εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας, ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε τα προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη χρηματοδότηση και εστίασε στις ενέργειες που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για διευκόλυνση των ΑΕΙ: τη μείωση της γραφειοκρατίας ως προς τα οικονομικά των ΑΕΙ, καθώς οι ΕΛΚΕ έχουν βγει πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, και τη δυνατότητα που θα αποκτήσουν τα ΑΕΙ από την 1η Ιανουαρίου 2015 να οργανώνουν -χωρίς έλεγχο του υπ. Παιδείας, φτάνει να έχουν αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ- μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα. Τα δύο ζητήματα αναμένεται να ρυθμιστούν σε επερχόμενο νομοσχέδιο. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των περικοπών στο ερευνητικό πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ. Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Παιδείας, ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα μειωθεί κατά 10%.

 


Δείτε επίσης:

Λοβέρδος: Μεταγραφή σε άλλο ΑΕΙ μόνο αν ο φοιτητής έχει σπίτι στην πόλη που πηγαίνει

 

Πηγή: Καθημερινή