Θα υπάρχει και συνέχεια στα λουκέτα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο ακόμη επιχειρήσεις, με χρόνια παρουσία στην Ελλάδα, έβαλαν χθες λουκέτο, αφήνοντας 1.300 εργαζόμενους κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Athens Ledra» και την  εταιρία security «Πυρσός», που ήρθαν να προστεθούν στο άλλο μεγάλο λουκέτο, που ανακοινώθηκε πριν από μέρες, αυτό της εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών «Ηλεκτρονική», που όλες μαζί ανήκουν πλέον στο ένδοξο επιχειρηματικό παρελθόν της χώρας.

Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που μένουν στο δρόμο χωρίς να έχουν στον ήλιο μοίρα, έχουν επίσης υποχρεώσεις προς τρίτους. Και βέβαια, πολλοί από αυτούς έχουν πάρει και δάνεια από τις τράπεζες, τα οποία πλέον, δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν. Άρα θα αυξηθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων, όπως όλοι έλεγαν εδώ και καιρό, προς μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση βεβαίως, των τραπεζών και των distress funds.

Δυστυχώς όμως, ενώ ο ιδιωτικός τομέας χάνει καθημερινά τη μία επιχείρηση μετά την άλλη και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο, η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα μαζέψει λεφτά από τους όλο και περισσότερους φόρους που επιβάλλει για να μαζέψει λεφτά και να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά που η ίδια η οικονομική πολιτική της έχει δημιουργήσει.

Όλα αυτά συνέβησαν δυστυχώς, πολύ πριν μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκειμένου να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση με τους δανειστές, με μόνο ενδιαφέρον της τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Γι αυτό και όλα αυτά, όλα τα λουκέτα που μπήκαν ήδη στις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν με την συνεχιζόμενη υφεσιακή πολιτική της συνεχούς επιβολής νέων φόρων ή αύξησης των παλιών.

Βέβαια, όσοι Έλληνες επιχειρηματίες πρόλαβαν, εγκατέλειψαν ήδη τη χώρα, δίνοντας τον πλούτο τους και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν στους πολίτες και τους εργαζόμενους των γειτονικών χωρών, και παράλληλα ισχυρές οικονομικές ενέσεις μετρητών στις οικονομίες των χωρών αυτών, που έχουν πολύ χαμηλότερη φορολογία από την Ελλάδα.

Αυτό δε είναι ούτε κάτι καινούργιο, ούτε κάτι άγνωστο. Είναι ένα πάρα πολύ λογικό συμπέρασμα, το οποίο όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη. Γι αυτό και η συνέχιση της πολιτικής της οδηγεί με σιγουριά την ελληνική επιχειρηματικότητα, όχι στα βράχια – από όπου ίσως θα μπορούσε να υπάρξει σωτηρία – αλλά στο βυθό και στην πλήρη εξαφάνιση.

Οικονομικοί παράγοντες που ζουν καθημερινά στους ρυθμούς της αγοράς χαρακτηρίζουν την αναστολή των εργασιών των τριών παραπάνω εταιρειών ως την κορυφή του παγόβουνου. Και μάλιστα προειδοποιούν την ελληνική πολιτεία για τον αφανισμό χιλιάδων επιχειρήσεων που θα επέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα από το νέο φορολογικό … τσουνάμι που θα χτυπήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους.

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει παραδοθεί πλήρως στους δανειστές, δεν ακούει τις προειδοποιητικές φωνές, που δεν είναι απλά φωνές, αλλά κραυγές αγωνίας.

Το ερώτημα είναι, γιατί δεν κάνει τίποτα. Αλλά δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει και μάλιστα πολλά. Δημιουργεί το οικονομικό τοπίο ώστε να έρθουν στην Ελλάδα οι ξένες επιχειρήσεις για να καλύψουν το κενό που ολοένα διευρύνεται και, ως νέοι σωτήρες κι αυτοί, να εμφανιστούν ως οι επενδυτές οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα σώσουν τους άνεργους Έλληνες. Με το αζημίωτο φυσικά. Με μισθούς πείνας που οι πολλοί άνεργοι Έλληνες θα τους δουν ως μάνα εξ ουρανού και μάλιστα θα είναι ευγνώμονες για το ξεροκόμματο που θα τους πετούν τα νέα αφεντικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Γι αυτό και θα δουλεύουν σκληρά για να είναι ευχαριστημένοι οι εργοδότες τους. Οι οποίοι, με τη σειρά τους, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, γιατί πλέον δεν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα, αλλά μόνο ασφαλιστικές εταιρείες, τις οποίες θα πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τον πενιχρό μισθό τους, θα υπόσχονται και ένα μικρό μπόνους στους εργαζόμενους που, αντί να δουλεύουν 10 ώρες τη μέρα, θα δουλεύουν 15 και παραπάνω ώρες. Και θα γίνουν έτσι οι Έλληνες εργαζόμενοι σκλάβοι σε αυτές τις ξένες εταιρείες. Και μάλιστα με τη θέλησή τους.