Θανάσης Δρούγος: Το Brexit πάει πίσω την ανάκαμψη της Ελλάδας

drougos

Για τις αιτίες και τις επιπτώσεις του Brexit, τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις γερμανικές εκλογές και τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ μίλησε ο διεθνολόγος Θανάσης Δρούγος στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.

Ο κ. Δρούγος είπε μεταξύ άλλων, ότι το Brexit θα επηρέσει αρνητικά την Ελλάδα, καθώς η όποια ανάκαμψη θα αργήσει πολύ να έρθει. Παράλληλα, δεν αποκλείεται το Brexit να συμπαρασύρει και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες και αυτές ενδέχεται να διοργανώσουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα. Καθώς ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν την Αγγλία και άλλες χώρες. Για να μη γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να απογερμανοποιηθεί η Ευρώπη και να γίνει Ευρώπη των λαών και όχι της Γερμανίας. Επίσης, σημαντικό θέμα δημιουργείται με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία οι οποίες ψήφισαν παραμονή κα όχι έξοδο από την Ευρώπη.

Ο κ. Δρούγος αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα ανήκει παραδοσιακά στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας, η οποία ιστορικά ποτέ δεν βοήθησε τη χώρα μας. Αντίθετα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις, πάντα στα πλαίσια όμως της θέσης της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Δρούγος αναφέρθηκε και στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ λέγοντας πως πρέπει να δούμε το θέμα χωρίς θεωρίες συνομωσίας, αλλά στην πραγματική του διάσταση, που δεν κάνει κάτι περισσότερο από ότι κάνει κάθε think tank. Μάλιστα, ο κ. Δρούγος είπε ότι δεν έχει δει να ανέρχονται σε υψηλά αξιώματα όσοι στο παρελθόν συμμετείχαν σε συνέδρια της Μπίλντερμπεργκ, όπως η κ. Διαμαντοπούλου που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής.

Ακούστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση διάρκειας 30′ του Θανάση Δρούγο με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη: