Θανατική ποινή στους δράστες της σφαγής στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ

Η κινεζική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα στην εσχάτη των ποινών τρία άτομα κατηγορούμενα για εμπλοκή στην επίθεση με μαχαίρια, το Μάρτιο, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ στη νότια Κίνα, όπου σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι, μια ενέργεια την οποία το Πεκίνο απέδωσε στους «αυτονομιστές» της μουσουλμανικής περιοχής Σιντζιάνγκ.

Ένας τέταρτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η σφαγή που σημειώθηκε την 1η Μαρτίου στον σιδηροδρομικό σταθμό Κουνμίνγκ της επαρχίας Γιουνάν, από δράστες οπλισμένους με μαχαίρια που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό περισσοτέρων από 140 ανθρώπων, χαρακτηρίστηκε ως η «κινεζική 11η Σεπτεμβρίου» από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τέσσερις παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι «διηύθυναν την τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχεδίασε και διέπραξε την επίθεση», διευκρίνισε το δικαστήριο της Κουνμίνγκ.

Τα ονόματα που δημοσιοποίησαν οι αρχές για τους κατάδικους αυτούς παραπέμπουν στη μειονότητα των Ουιγούρων.

Τα 10 εκατομμύρια των Ουιγούρων, που είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνότητα της περιοχής Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα, της οποίας ένα μέρος αντιτίθεται στην ηγεμονία του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, μια ριζοσπαστική ομάδα στη μειονότητα αυτή ευθύνεται για βίαια επεισόδια που έχουν αιματοκυλήσει την περιοχή αυτή του τελευταίους μήνες.

Σε αντίδραση η κυβέρνηση ξεκίνησε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση, με δεκάδες συλλήψεις, μαζικές καταδίκες και εκτελέσεις ύστερα από συνοπτικές δίκες.

 

 

Πηγή: Καθημερινή